Boekrecensie: Yoga en jij

Yoga en meditatie in het leven van alledag

Getty Images

Bij yoga denken veel mensen nog steeds aan zweverigheid en stilzitten of jezelf juist in de meest onmogelijke houdingen manouvreren. Niets is minder waar. Yoga is er echt voor iedereen en dat wil Johan Noorloos met het boekje 'Yoga en jij' ook laten zien. Als je behoefte hebt aan rust en ontspanning, een heldere geest en een energiek lichaam, dan behoor je tot de doelgroep.

Volgens Johan Noorloos, de auteur van Yoga en jij, kun je yoga kun je het beste omschrijven als meditatie in beweging. "De motivatie die mensen hebben om met yoga te beginnen is verschillend. Het kan zijn dat iemand zich fitter of energieker wil gaan voelen. Diegene ziet yoga in eerste instantie vooral als een lichamelijke work-out. Toch zal hij of zij vrij snel ontdekken dat het fysieke deel een groeiproces in gang zet dat ook mentale veranderingen met zich meebrengt. Mensen ervaren bijvoorbeeld minder stress of meer compassie. Het kan ook andersom: iemand start met yoga om stressklachten te verminderen en voelt zich na verloop van tijd juist energieker."

Vaardigheden

Het gaat echter verder. "Yoga begint pas op het moment dat je van de mat af stapt", aldus Noorloos. Op je yogamatje leer en train je vaardigheden die bruikbaar zijn in het dagelijks leven. Doorademen als het moeilijk wordt bijvoorbeeld of je grenzen aangeven. Loslaten wat je niet meer dient of de wilskracht om hard te werken vallen er ook onder. Het boekje is ook heel erg gericht op de vertaling van yoga en meditatie naar het leven van alledag. Het helpt je in je kracht te staan.

Wellicht klinkt je dat nog steeds wat zweverig in de oren, maar dat is het helemaal niet. In veelal korte stukjes tekst legt Noorloos uit waar yoga en mediatie over gaan. Stress, concentratie, stilte, verbinding, mindfulness, energie, gedachten, onrust; allemaal termen die langskomen. Ook de geschiedenis van yoga komt aan bod, net als de de hedendaagse stijlen. De auteur combineert informatie met zijn eigen ervaringen, aansprekende voorbeelden en quotes.

Anicha yoga

In het boekje introduceert Noorloos ook een 'nieuwe' stijl: Anicha Yoga. Anicha betekent verandering in het Sanskriet en de stijl is een samenstelling van het beste wat yoga en meditatie te bieden hebben. In de ideale Anicha-yogales komen elementen voor uit verschillende yogastijlen. Zowel yin als yang. Het richt zich op bewustwording, vrijheid en verbinding.

Anicha en ook Noorloos willen de yogabeoefenaar stimuleren om niet voor één stijl te kiezen, maar zich zo breed mogelijk te oriënteren. "De beste practice is gebaseerd op een gefundeerde persoonlijke keuze uit de verschillende vormen van techniek, dynamiek, ontspanning, meditatie en filosofie." Dit kan dus ook betekenen dat je het ene moment meer gebaat bent bij een ontspannen yinles, terwijl je op een andere dag meer haalt uit de flow van Ashtanga.

Getty Images
Inspiratie

Yoga en jij leest een beetje als een columnboekje. Het is fris, rustig en leest prettig weg. Zo kun je steeds een klein beetje informatie tot je nemen en je laten inspireren. Het is geen boek om uren achter elkaar aan te besteden; elke dag een paar minuten is een fijnere manier. Zo blijft de informatie ook beter hangen en kun je de tijd nemen om er over na te denken. Je te laten inspireren. Dat geldt zeker ook voor de quotes uit de Bhagavad Gita, het handboek van de yogi's, die je door het boekje heen verspreid vindt. 

Johan Noorloos is oprichter van de succesvolle De Nieuwe Yogaschool in Amsterdam en al jaren het gezicht van yoga in Nederland. Eerder verschenen van zijn hand Hoe yoga je leven kan veranderen waarin hij bekend Nederland liet kennismaken met de yogamat (meer dan 15.000 exemplaren verkocht) en Vanuit stilte naar succes. Meditatie en inzichten voor leiders van de toekomst. Noorloos heeft een vaste column in Yoga Magazine. Yoga en jij is de eerste an een serie boekjes waarin Noorloos je meeneemt op het pad naar een lichter leven.

Auteur 
  • Annemieke Hoogland