Hypnose + yoga = hyp-yoga

Afvallen met combi hypnotherapie en yoga

Getty Images

Hypnose en yoga, gaat dat samen? Ja. In Amerika is hyp-yoga helemaal hip en happening. Het wordt gezien als fitness voor lichaam en geest en helpt je gezonder, minder stressvol én kilo's lichter door het leven te gaan.

Veel mensen denken dat yoga niets meer is dan het uitvoeren van een serie ongemakkelijke oefeningen. In werkelijkheid is het al ruim vierduizend jaar een manier om tot een diepere staat van meditatie te komen. Met een combinatie van ademhaling, lichamelijke oefening en concentratie, wordt de eenheid tussen lichaam en geest gezocht. En volgens de Amerikaanse ontdekkers worden die effecten sterker wanneer je yoga combineert met hypnotherapie.

Hypnose
Door middel van hypnose wordt geprobeerd iemand in een bijzondere bewustzijnstoestand te krijgen. Een toestand die ongeveer is te vergelijken met 'opgaan' in een spannende film of 'in' een spannend boek zitten: gewoon even de omgeving helemaal vergeten. De zintuigen blijven gewoon hun werk doen en nemen alles om de hypnosebeoefenaar waar, maar toch dringt dat niet tot hem of haar door. Hypnose bestaat ook in therapievorm: hypnotherapie wordt gebruikt bij de aanpak van angsten, roken, snoepen of eten en het terugdringen van pijn. Hypnotherapie kan ook worden gebruikt bij zelfontplooiing, het achterhalen van bepaalde gevoelens en het uitzoeken van de betekenis van dromen.

Mind-body fitness
In 2009 besloten Carly Cummings, Rebecca Grabner en Kimberley Isherwood hun kennis van hypnotherapie en yoga te combineren. Als uitvinders van Hyp-yoga zijn ze gedrieën Master Trainers in het fitnessprogramma en leiden ze nieuwe instructeurs op. Hyp-yoga wordt door hen omschreven als een soort mind-body fitness die een stap verder gaat in het 'reconnecten' met jezelf dan alleen met yoga of hypnotherapie zou lukken.

Hyp-yoga zou je herboren laten voelen en je gedachten en wil verbinden met je gedrag. Zo helpt het bij het realiseren van specifieke doelen waarvan je wel weet dat je ze wilt uitvoeren maar waarbij je je verliest in momenten van zwakte. Met andere woorden: met Hyp-yoga lukt het om minder stressvol en gezonder te leven en dan ook nog eens op een effectieve manier je doelen te bereiken. 

Zes weken
De theorie achter deze yogavariant is dat het je brein rustig maakt, waardoor je lichaam de kans krijgt positief te veranderen. Hyp-yoga gaat uit van de gedachte dat je bent en wordt wat je denkt. Dus als je van jezelf vindt dat je te dik bent, dan word je dat ook. Met positieve gedachten werkt dat proces de andere kant op. Dankzij Hyp-yoga leer je jezelf nieuwe, betere gewoontes aan met als gevolg een jonger, gezonder en energieker lichaam. En dat kan allemaal in een programma van zes weken, bijvoorbeeld met de afval-DVD die is ontwikkeld.

Praktijk
Hyp-yogaën kan in Amerika ook al in groepslessen. Een gemiddele les ziet er ongeveer zo uit:

  • Korte introductie en tijd voor vragen.
  • Een serie yogaoefeningen met aandacht voor de ademhaling en suggesties voor hypnotherapie.
  • Totale ontspanning om in een diepere staat van hypnose te komen.
  • Hypnotherapie met aandacht voor je persoonlijke doelen om gezond en succesvol te leven.
  • Gezamenlijk theedrinken en terugblikken op de les.

Vooralsnog is Hyp-yoga helemaal Amerikaans. Er is (nog) geen Nederlandse yoga- of sportschool die het programma aanbiedt en zelfs verkooporganisatie-voor-alles-wat-gezond-is Tell Sell heeft het nog niet in het assortiment. Dat wordt dus bestellen via de officiële Hyp-yogasite. Een DVD-pakket wordt wereldwijd bezorgd, laat dat maar aan Amerikanen over...

Auteur 
  • Remco Faasen
Bron 
  • Hyp-yoga
  • Ladies Home Journal
  • Yoga-Wijzer
  • Hypnolijn