vrijdag, 12 augustus 2022

Kun je fit worden met pilates?

Wekenlang heb ik met een video dagelijks 20 minuten Pilatesoefeningen gedaan, maar ik merk geen effect. Ik krijg niet de lange spieren van een balletdanseres. Ik hoorde laatst dat Pilates een te lichte oefening is om fit mee te worden. Kan het zijn dat het daardoor komt? Zelf vind ik de oefeningen wel zwaar. Ik krijg er zelfs rugpijn van. Waarom word ik niet fit met Pilates?
H. Visscher

Marjon van Oers, bewegingsdeskundige:

Jammer dat je zo'n slechte ervaring hebt met pilates. Uit je verhaal blijkt niet welke oefeningen je doet en of je dit onder begeleiding doet. Eén ding is me inmiddels wel duidelijk; pilates werkt!

In het begin kan een gevoelige rug inderdaad protesteren, maar daar moet je echt doorheen. Hoewel pilates op zich nooit pijn mag doen, kan het zijn dat je de oefeningen niet correct en niet op het juiste niveau uitvoert.

Voor totale fitheid heb je naast pilates ook een conditionele training nodig, zoals bijvoorbeeld lopen, fietsen of zwemmen. De hartslag gaat bij (beginners)pilates namelijk inderdaad niet hoog genoeg om je conditie echt uit te dagen. Dat wordt er waarschijnlijk bedoeld met dat pilates niet genoeg is om fit te worden.

Het hangt uiteindelijk allemaal van je doelstellingen af: hoe fit wil je worden? Maar iets is sowieso beter dan niets, natuurlijk. Je krijgt van pilates inderdaad 'lange spieren', meer dan je op normale krachttraining op alleen machines zou krijgen. Dit komt door de combinatie van kracht-, lenigheids- en mobiliteitsoefeningen.

De buikspieren die je wilt, kweek je met pilates vooral op dieper gelegen plaatsen en die vormen tevens het korset (pouwerhouse) voor je rug. Doordat ze meer op een onzichtbare plaats zitten, lijkt het of er in eerste instantie niets verandert. Maar bij een goede pilatestraining zal ook je houding verbeteren, waardoor je al langer en slanker lijkt.

Dat je nog niet echt resultaat ziet, kan misschien ook komen doordat je buikspieren nog verborgen zijn onder een laagje vet? Om dat weg te krijgen, moet je altijd een combinatie van trainingen doen. En natuurlijk je voeding onder de loep nemen.

Ik zou je adviseren om een aantal goede basispilatestrainingen onder begeleiding te doen. Misschien is elke dag ook wat veel in het begin. Doe het om de dag en wissel dan de oefeningen die je doet voldoende af. Laat je vooral niet ontmoedigen, want pilates is echt één van de beste dingen die je voor je lijf kunt doen!

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!