Net getest: online training mindfulness

Oefenen met mindfulness op je eigen bank

Getty Images

Heb je het altijd druk en leef je een beetje op de automatische piloot? Mindfulness kan je helpen om meer in het nu te leven en een vrolijkere kijk te krijgen op je leven. Maar als je dagen al gevuld zijn met verplichtingen, heb je vast geen tijd voor een cursus waar je ook nog eens naartoe moet. Speciaal voor drukbezette types ontwikkelde psycholoog Ineke van Gent daarom een online mindfulness training. Zo kun je thuis oefenen wanneer het jou uitkomt. Gezondheidsnet mocht haar cursus uitproberen.

Meedoen werkt heel simpel. Je hebt alleen een computer of tablet met een internetverbinding nodig. Als deelnemer ontvang je van Ineke een link naar een speciale website en een wachtwoord. Vervolgens log je in en krijg je een inhoudsopgave met een overzicht van de complete training te zien.

De cursus bestaat uit 31 stappen, verdeeld over 6 weken. Heb je een stap afgerond, dan verschijnt er in de inhoudsopgave een vinkje naast de voltooide stap. Zo kun je makkelijk zien waar je gebleven bent en ik vind het ‘afvinken’ van opdrachten bovendien motiverend. Je mag 8 weken over de cursus doen, dus je kunt de opdrachten in je eigen tempo doorlopen en oefeningen desgewenst een paar keer herhalen.

Informatie en oefeningen

Wat voor oefeningen kom je zoal tegen? De cursus begint met uitleg over wat mindfulness is. Vervolgens ga je er zelf mee aan de slag. Elke week bestaat uit soortgelijke elementen: heldere informatie om te lezen, filmpjes met verschillende interessante sprekers, (meditatie)oefeningen en schrijfopdrachten. Onderaan elke opdracht stelt Ineke je een vraag die je meteen in een reactieveld kunt beantwoord.

Elke week sluit je af met een korte evaluatie: in een pdf-bestand vul je bijvoorbeeld in wat je die week geleerd hebt, welke oefeningen je prettig vond en wat je mee wilt nemen.

Mediteren voor beginners

Meditatieoefeningen vormen een belangrijk deel van de training. Deze zijn goed te doen voor beginners, ook als je hier nog helemaal geen ervaring mee hebt. Een oefening van een uur zou mij bijvoorbeeld nogal afschrikken, maar Ineke’s oefeningen duren maar 3 tot 15 minuten. Daar kun je altijd wel even tijd voor vrijmaken (en zo lang kan ik ook nog wel stilzitten).

Wat heel fijn is, is dat je door middel van audiofragmenten die Ineke heeft ingesproken door deze oefeningen heen geloodst wordt. Je zet het geluid aan, gaat er rustig voor zitten of liggen, en ze vertelt je precies wat je moet doen. Heel simpel. Sommige oefeningen vind ik heel ontspannend, maar bij andere kan ik mijn hoofd er absoluut niet bij houden. Gelukkig geeft dat niet, er is geen goed of fout. Je mag deze oefeningen vaker in de week doen als je dat prettig vindt, maar niets is verplicht.

Minpuntje

Zijn er dan helemaal geen minpuntjes? Misschien eentje. Je krijgt geen persoonlijke feedback van Ineke op jouw ingevulde antwoorden en kunt haar geen vragen stellen zoals bij een ‘echte’ cursus. Dat maakt zo’n online training wel wat onpersoonlijker, hoewel sommige mensen het misschien juist fijn vinden om anoniem mee te kunnen doen.

Toegankelijke kennismaking

Wat je precies aan deze training hebt, is waarschijnlijk heel persoonlijk. Het is in ieder geval een goede, toegankelijke kennismaking met mindfulness. De informatie is duidelijk en de oefeningen zijn heel laagdrempelig. Je kunt waar en wanneer je maar wilt oefenen, zonder de deur uit te hoeven of gebonden te zijn aan cursustijden. Het kost je niet veel tijd, hooguit een kwartiertje per dag. Het kan je wel veel opleveren: meer rust in je hoofd, minder stress, het leren doorbreken van negatieve gedachtepatronen en meer balans in je leven.

Aan het eind van de cursus krijg je tips voor boeken waarmee je je verder in mindfulness kunt verdiepen. Daarnaast krijg je drie mp3-bestanden met oefeningen naar keuze, zodat je zo lang als je wilt hiermee kunt blijven oefenen.

Heb je vragen over deze cursus of wil je ook de online mindfulness training volgen? Kijk voor meer informatie op de website van Ineke van Gent.