Net getest: SUP-yoga

Meer dan alleen ontspanning

Getty Images

Steeds meer mensen ontdekken yoga als manier om te ontspannen en toch fysiek bezig te zijn. De yogatrends volgen elkaar dan ook in een rap tempo op. SUP-yoga, yoga op een Stand Up Paddle board, is een van deze trends. Gezondheidsnet probeerde het uit.

SUP-yoga: yogahoudingen op een wiebelend SUP-board, balancerend op het water. Het is een bijzondere vorm van yoga waarbij je niet alleen je hele lichaam traint, maar ook je geest. Behalve dat het een ontspannende en unieke ervaring blijkt te zijn, biedt SUP-yoga ook een extra uitdaging voor je balans. Een SUP-board is breder dan een surfplank, waardoor je er gerust op kunt yogaën.

Suppen

Vanuit de opstapplaats in Oud-Loosdrecht suppen we naar de plek toe waar we gaan yogaën. In het begin blijf ik op mijn knieën peddelen, maar al snel raak ik aan het board gewend en ga ik er met twee benen op staan. Het is een behoorlijke work-out voor het lichaam om naar de yogaplaats toe te peddelen. Eenmaal aangekomen op een windvrije plek, peddel ik door de lelies om het board vast te zetten. De lelies zorgen ervoor dat het board op een vaste plek blijft drijven.

De yogales bestaat uit een combinatie van stretchen en yogahoudingen. Het bewaren van je evenwicht is eveneens een goede training voor het lichaam. Omdat je je op het water bevindt, voel je elke verplaatsing van het gewicht veel beter. Op deze manier ben je bewuster bezig met de manier van bewegen en de houdingen die je aanneemt.

Meer dan ontspanning

Ik heb lang gedacht dat yoga draaide om ontspanning, maar tijdens de les leer ik dat het ook belangrijk is om weerstand te ervaren. Ik krijg te horen dat ik moet leren mijn rust te bewaren in uitdagende en vervelende posities, zoals de yogadocent zei: ‘learning to be comfortable being uncomfortable.’ Als onervaren yogaër is het een behoorlijke uitdaging om alle bewegingen te maken. Desondanks probeer ik met iedere oefening mee te doen en me comfortabel te voelen.

Hoewel de oefeningen uitdagender worden, blijf ik steeds beter in balans. Hoe langer de les bezig is, hoe meer ik durf en kan. De standaardoefeningen begin ik onder de knie te krijgen. Sommige yogahoudingen, zoals het bruggetje, zijn nog te ingewikkeld.

Unieke ervaring

Met de felle zon op mijn gezicht, een heldere blauwe lucht en de natuurgeluiden op de achtergrond kom ik tot ontspanning bij de laatste oefeningen. Even uit het drukke leventje en een moment voor mezelf in de natuur is toch wel heel erg fijn.

Tijdens de zonsondergang suppen we terug naar de opstapplaats. Zonder dat ik het door heb gehad, zijn we bijna twee uur bezig geweest. Ik voel de spierpijn al opkomen in mijn bovenbenen en schouders, maar het was de moeite waard. SUP-yoga is naast ontspanning, een echte work-out. Het is voor iedereen bestemd en je kan zelf bepalen hoe zwaar je het voor jezelf maakt. Een unieke ervaring is het zeker. Of ik het vaker ga doen? Sowieso!

Ik mocht een groepsles SUP-yoga volgen bij ikSUP Loosdrecht. Deze groepsles wordt meerdere keren per maand op de Loosdrechtse Plassen gegeven. Liever een lesje SUP-yoga volgen bij jou in de buurt? Bekijk hier andere locaties.

Auteur 
  • Judith Visser