zondag, 19 september 2021

Bijna alle lensdragers nemen risico’s

Maar liefst 99 procent van de contactlensdragers doet wel eens iets wat het risico op een ooginfectie vergroot. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Volgens schattingen van de CDC draagt 1 op de 6 Amerikanen contactlenzen. Ongeveer duizend daarvan vulden een online vragenlijst in.

Onverstandige gewoonten

Meer dan 99 procent van de respondenten gaf toe wel eens onverstandige dingen te doen met hun lenzen. Zo doen 4 op de 5 mensen langer dan 3 maanden met hun lenzendoosje. Bijna de helft van de ondervraagden draagt de lenzen langer dan aanbevolen.

Bijna de helft slaapt soms met zijn lenzen in. 87 procent gaf toe voor een dutje de lenzen niet uit te doen.

Kraanwater

Meer dan de helft vult het lenzendoosje bij met vloeistof, in plaats van het doosje eerst te legen. Een derde van de mensen met zachte lenzen spoelt deze wel eens af met water uit de kraan. Bijna alle dragers van harde lenzen maken hun lenzen schoon onder de kraan en een derde daarvan heeft zijn harde lenzen ook wel eens in kraanwater bewaard.

Ooginfecties

Bijna een derde van de respondenten heeft dankzij de lenzen een keer een pijnlijk of rood oog gehad waarmee ze naar de dokter zijn geweest.

Al deze gewoontes verhogen volgens het CDC het risico op een ooginfectie. “We ontdekten dat veel contactlensdragers niet weten hoe ze op een verantwoorde manier met hun lenzen moeten omgaan”, aldus Jennifer Cope.

De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in Morbidity and Mortality Weekly Report.

Bron(nen):