70 melanoomgevallen ontdekt op Huidkankerdag

Getty Images

Zo’n zesduizend Nederlanders lieten tijdens Nationale Huidkankerdag verdachte plekjes op de huid controleren. Bijna 20 procent heeft vermoedelijk een vorm van huidkanker. In 70 gevallen gaat het vrijwel zeker om een melanoom.

Huidkanker is een van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en tevens de meest voorkomende vorm van kanker. Huidkanker is een chronische ziekte die steeds meer slachtoffers eist. In 2000 overleden 470 patiënten aan de ziekte, nu zijn het er jaarlijks ongeveer duizend. Nederland staat Europees gezien op de tweede plek wat betreft sterfte aan melanoom. Alleen in Slovenië is de kanker dodelijker.

Huidkankerdag

Tijdens de Huidkankerdag op 17 mei 2014 was het mogelijk om je huid te laten checken op verdachte plekjes door 165 deelnemende dermatologen in meer dan 80 ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra.

Zo’n zesduizend mensen maakten daar gebruik van. Ruim 1.100 bezoekers, bijna 20 procent, hebben vermoedelijk een vorm van huidkanker. In 70 gevallen gaat het vrijwel zeker om een melanoom, de meest ernstige vorm van huidkanker. Naast de huidcheck kregen bezoekers informatie over hoe zij het beste hun huid kunnen beschermen én zelf controleren.

Preventie

De organisatoren willen met de campagne rond de Nationale Huidkankerdag mensen stimuleren regelmatig hun huid te controleren om zo huidkanker in een vroeg stadium te herkennen en gevorderde huidkanker te voorkomen. Vroegtijdige herkenning geeft de grootste kans op genezing. Ten tweede zijn bewustwording en preventie belangrijke doelstellingen, bijvoorbeeld door het geven van voorlichting over veilig zonnen.

 

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • ANP