zaterdag, 22 januari 2022

Bruin kleurtje is altijd gevaarlijk

Volgens Amerikaanse en Britse onderzoekers bestaat er niet zoiets als veilig bruin worden. Zo gauw je bruin wordt, loop je meer risico op huidkanker.

De onderzoekers hebben in een artikel in Pigment Cell & Melanoma Research geschreven dat zelfs een beetje blootstelling aan ultraviolet licht van de zon of zonnebanken gevaarlijk kan zijn.

De verandering in het DNA van de cellen die zorgt dat je een bruin kleurtje krijgt, is namelijk ook verantwoordelijk voor de vorming van de meest gevaarlijke vorm van huidkanker, maligne melanoom.

Verwarring
Er bestaat veel verwarring over de blootstelling aan zonlicht. Zonlicht is namelijk ook gezond, het zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Maar dit hoeft niet zoveel zon te zijn dat je er bruin van wordt.

Ook zijn er meer factoren die meespelen bij het krijgen van huidkanker en dat schept verwarring over de risicofactoren van zonnen, denken de onderzoekers. Want ook al ben je vaak verkleurd en zijn er veranderingen in het DNA, dit wil niet zeggen dat je per se huidkanker krijgt.

Bron(nen):