De ideale zonnebril

Mooi met goede bescherming

Getty Images

Natuurlijk wil je een zonnebril die mooi staat, maar belangrijker is dat je er eentje kiest die de ogen de juiste bescherming biedt tegen UV-stralen en die toegespitst is op jouw situatie.

Wanneer je alleen de ogen wilt beschermen tegen schadelijke zonnestralen, dan volstaat een goedkoop brilletje net zo goed als een dure. De enige voorwaarde is dat hij tegen de schadelijke ultraviolette straling beschermt. Op deze brillen staat de vermelding UV-400, een keurmerk van de Europese Unie. Dat betekent dat zo’n bril alle UV-stralen tegenhoudt. Verder zijn er situaties waarin je kunt kiezen voor een speciale zonnebril, die net iets extra’s biedt.

Onder de zonnebank

Het is misschien geen echte zon, maar UV-stralen zijn ook in het licht van de zonnebankaanwezig. Draag daarom ook hier een zonnebril. Er zijn speciale kleine ‘zwembrilletjes’ te krijgen, die een wit masker op je gezicht voorkomen en toch de ogen ontzien.

Op het sportveld

Wanneer je bijvoorbeeld golft of tennist, kan het lastig zijn om de bal in het vizier te houden. Er bestaan glazen die het contrast verhogen, zodat je de bal beter kunt onderscheiden. Het best kies je een bril met onbreekbare glazen (polycarbonaat) en een kunststof montuur. Wanneer je een klap op je oog krijgt, hoef je niet bang te zijn om stukjes glas in je oog te krijgen.

In de bergen

Hoe hoger in de lucht, hoe geconcentreerder het UV-licht is. De lucht is er namelijk dunner (ijler), waardoor de stralen niet goed verstrooien en dus heel gericht blijven. Niet alleen met skiën, maar ook hoog in de bergen zonder sneeuw moet je de ogen beschermen. Liefst kies je een bril die helemaal de ogen omsluit, zodat er geen licht van bovenaf achter de bril kan vallen, of via de zijkanten. Een pet met een klep wil ook weleens helpen.

Op of aan het water 

Door de weerkaatsing op het wateroppervlak neemt de hoeveelheid UV-licht toe. Daarom verbrand je zo snel op het water. Ook sneeuw heeft dit effect. Kies dan voor polaroid-glazen. Zij hebben een polarisatiefilter dat de schittering vermindert.

In de auto

Niet verblind worden in de auto voorkomt flink wat ongelukken. Maar toch kan ook een te donkere bril problemen opleveren, zeker wanneer je remlichten en kleine details over het hoofd gaat zien. Kies oranjebruine glazen voor meer contrast, eventueel ook polaroidglazen als je geen gelaagde voorruit in jouw auto hebt.

In en om het huis

Ben je een type dat je zonnebril vaak vergeet of wil je geen extra bril meenemen? Kies dan voor een meekleurende, fototrope zonnebril. Deze kleurt op wanneer er UV-licht is en krijgt weer zijn heldere kleur zo gauw de zon verdwijnt of je weer binnenshuis bent. Zo draag je je zonnebril de hele dag.

Let op: je kunt deze zonnebril niet in de auto gebruiken. Glas (en dus ook uw autoruit) houdt namelijk van zichzelf een groot deel van het UV-licht tegen, dus de glazen verkleuren achter glas maar een klein beetje.

Bron 
  • Plus Magazine