Huidkanker onder ouderen neemt snel toe

Getty Images

GRONINGEN - Het aantal gevallen van de huidkankervorm melanoom neemt onder 65-plussers veel sneller toe dan bij jongere patiënten. Dat blijkt uit onderzoek aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal gevallen van melanoom jaarlijks met 5,4 procent toeneemt onder 65-plussers, tegen een toename van 3,9 procent bij patiënten onder de 65.

Voorspeller overlevingskansen
Ook blijkt dat de breslowdikte van melanomen bij oudere patiënten minder duidelijk daalt ten opzichte van hun jongere lotgenoten; de breslowdikte is een van de belangrijkste voorspellers van de overlevingskansen van de patiënt.

Het percentage jongere patiënten met een dik melanoom, dit is bij een breslowdikte van meer dan 4 mm, daalt. In 1994 had 16 procent van de mannen en 10 procent van de vrouwen een dik melanoom, terwijl dit in 2008 nog maar respectievelijk 9 en 5 procent was.

Slecht zien
Melanomen kunnen groter en dikker worden als ze pas in een laat stadium worden ontdekt of herkend. De onderzoekers geven enkele oorzaken aan voor het feit dat juist ouderen meer melanomen hebben. Dit kan liggen aan het afgenomen vermogen om bepaalde details nog te zien, aan een afgenomen flexibiliteit en een sociaal isolement. De onderzoekers pleiten dan ook voor landelijke voorlichtingscampagnes over het herkennen van melanomen, speciaal voor ouderen.

Tussen 1994 en 2008 zijn in Nederland ruim 40.000 melanoomdiagnoses gesteld, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie. Bij meer dan 90 procent van deze melanoompatiënten was de breslowdikte bekend. Het is één van de snelst groeiende vormen van kanker.

De resultaten van het onderzoek worden deze week gepubliceerd in British Journal of Cancer.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • UMCG