Net getest: uv-zwempak van Tenue Soleil

Veilig en zorgeloos de zon in met uv-zwemkleding van Tenue Soleil

Tenue-Soleil
Tenue Soleil®

Volgens dermatoloog en huidkankerexpert Daniel Kadouch is het motto 'weren, kleren, smeren' als het om zonbescherming gaat. En hoe kun je je nu beter 'kleren' dan met mooie, duurzame uv-zwemkleding? Precies! Gezondheidsnet testte een uv-zwempak voor kinderen van Kadouch' eigen uv-beschermingmerk Tenue Soleil.

Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland, terwijl je het in de meeste gevallen kunt voorkomen door je goed tegen de zon te beschermen. Hoe je dat doet? Door te weren, kleren en te smeren. Want, zoals Kadouch in een eerder interview uitlegde, is zonbescherming een combinatie van maatregelen. "Insmeren alleen is niet genoeg. Dat laat onderzoek ook zien. Zo toont een belangrijk onderzoek naar zongedrag in Nederland aan, dat nog steeds één op de drie mensen elke zomer verbrandt. En als je vijf keer of meer verbrandt verdubbel je je risico op melanomen, volgens de American Skincare Foundation. Verbrand je als kind, dan heeft dit zelfs nog meer impact dan op latere leeftijd. Kortom: je wilt zonverbranding voorkomen. Dat doe je in drie stappen." 

Insmeren alleen is niet genoeg

Eén van die stappen is zoveel mogelijk uv-werende kleding dragen. "Andere kleding, zoals een wit katoenen shirt, is niet voldoende. Dat biedt dezelfde bescherming als een factor 15. Goede uv-zwemkleding heeft een UPF dat voor 98 procent beschermt tegen zowel schadelijke uv A- als uv B-straling. Terwijl zonnebrandcrème (SPF) alleen tegen de uv B-stralen beschermt en in veel mindere mate tegen uv A-stralen."

Mooie uv-zwemkleding van goede kwaliteit

Dat klinkt heel goed en verstandig allemaal, maar denk je nu: uv-werende zwemkleding, dat ziet er toch maar saai uit? Dat is helemaal niet zo: tegenwoordig is er heel mooie uv-zwemkleding verkrijgbaar, voor zowel kinderen als volwassenen. Voor ons zoontje van (bijna) twee jaar mocht ik een uv-pak uitkiezen van Tenue Soleil. Ik koos een heel mooie, kobaltblauwe set van een shirt met lange mouwen en bijpassende short. Als moeder van twee kinderen weet ik inmiddels dat zodra zwemkleding nat wordt, het heel lastig is om het snel aan en uit te trekken. En dan sta je vervolgens zwetend in een veel te kleine wc een ongeduldige dreumes te verschonen. Niet één keer, maar meerdere keren per dag. Je snapt 'm: het werd een set in plaats van een pak. 

Uv-pak aan én gaan

Voor de ultieme zon- en zwemtest reisden we af naar Kaapverdië. Deze welverdiende vakantie met twee jonge kinderen bestond natuurlijk vooral uit zwemmen, spelen bij het zwembad en o ja, zwemmen. Onder de felle Kaapverdische zon is uv-zwemkleding geen overbodige luxe. Ons zoontje gaat er het liefst vandoor zodra hij de kans krijgt, dus ook nu was ik blij met mijn keuze voor de set. Door het soepele ritsje aan de achterkant is het shirt zo aan. Ook fijn, vooral als je in een warm land bent: de stof voelt heel luchtig en toch stevig aan. En het belangrijkste? We hoefden ons zoontje alleen in te smeren op zijn gezichtje, handjes, voetjes en de onderkant van zijn beentjes. Door zijn (uv-zwem)pet hoefden we ook vaak niet eens zijn oren in te smeren. Dat scheelde een hoop 'gedoe' en zorgen, zodat wij als ouders ook een relaxtere vakantie hadden. Dat insmeren was trouwens ook zo gebeurd, want de minerale zonnebrandcrème van Tenue Soleil beschermt meteen na het opbrengen. Ideaal voor kleine kinderen. Met de uv-zwemkleding aan en de korte inwerktijd van de crème, was het dus echt: uv-pak aan én gaan. 

Lees ook: 10 feiten en fabels over huidkanker

Dit artikel is geschreven in samenwerking met het duurzame uv-beschermingmerk Tenue Soleil. Dr. Daniel Kadouch is dermatoloog, huidkankerexpert (MD PhD) en oprichter van Tenue Soleil. Hij werkt bij Centrum Oosterwal in Badhoevedorp.