Remt zonnebrandcrème de aanmaak van vitamine D?

Getty Images

Als ik me insmeer met zonnebrandcrème, maak ik dan nog wel vitamine D aan?

Bram

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Als je zonnebrandcrème gebruikt kan je huid minder vitamine D maken. Zonnebrandcrème beschermt je tegen schadelijke UV-B straling. Maar het is precies diezelfde UV-B straling waaruit je huid vitamine D maakt. Het is dus ook niet goed om helemaal geen zonlicht op je huid te krijgen.

Maar tussen helemaal geen zon en héél veel zon zit natuurlijk een groot verschil, en meer dan een halfuurtje zon heb je voor je dagelijkse dosis vitamine D niet nodig. Ga daarom op zonnige dagen tussen twaalf en drie uur niet lang in de volle zon en smeer wel met een zonnebrandcrème.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.