'Scholen moeten kinderen insmeren'

Getty Images

Kinderen op de basisschool moeten op zonnige dagen ingesmeerd worden om beschermd te worden tegen de zon. Dat vindt KWF Kankerbestrijding.

Ouders moeten hun kind ingesmeerd afleveren op school, vindt KWF. Maar omdat het zonnebrandmiddel halverwege de dag is afgespoeld of weggeveegd, moet de school ervoor zorgen dat de kinderen weer ingesmeerd worden voordat ze buiten gaan spelen.

Huidkanker

Kinderen die verbranden op jonge leeftijd, hebben een veel grotere kans om op latere leeftijd huidkanker te ontwikkelen. 36 procent van de kinderen is wel eens verbrand tijdens de schooluren. Bij 20 procent gebeurde dit op een normale schooldag, tijdens het spelen op het schoolplein. Het KWF wil gaan zorgen dat het insmeren van schoolkinderen een gezamenlijke verantwoordelijkheid wordt van ouders en scholen. "Bij crèches wordt dit al gedaan, maar wij vinden dat scholen daar ook toe verplicht moeten worden."

Volgens Jetske Ultee, arts-onderzoeker en oprichter van stichting Sunwiser, hebben scholen nu te weinig aandacht voor het gevaar van de zon. Ongeveer 20 procent van de schoolpleinen heeft geen schaduwplekken en bij slechts 12 procent van de scholen ligt zonnebrand in het klaslokaal, blijkt uit haar onderzoek. Niet alleen op een zonnige dag kan straling gevaarlijk zijn. "De UV-index is vanaf april eigenlijk altijd 3. Dat is tussen tien en drie uur uitkijken.", aldus Ultee.

Ultee wil het zongedrag van mensen veiliger maken. "Scholen zouden verplicht moeten worden meer te doen aan zonbescherming. Verkeerslessen zijn verplicht op school, waarom zonles niet? Er sterven meer mensen aan huidkanker." In de afgelopen tien jaar is het aantal Nederlanders met huidkanker fors toegenomen: van 15.000 in 2004 naar 50.000 mensen dit jaar.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • RTL Nieuws