vrijdag, 28 januari 2022

'Spraytan niet zonder gevaar'

BAARN - Als veilig alternatief voor de zonnebank en de zon is er de spraytan. Althans dat werd tot nu toe gedacht. Uit een nieuwe studie blijkt namelijk dat ook dit niet zonder gevaren is.

Onderzoek van de universiteit van Pennsylvania wijst uit dat sommige stoffen die in een spraytan zitten gevaarlijk zijn om in te ademen. "Als de stof DHA die in een spraytan zit wordt ingeademd, kan deze in de bloedbaan terecht komen. Dit kan mogelijk de ontwikkeling van kanker of tumoren bevorderen", aldus Rey Panettieri, toxicoloog en longspecialist.

Inademen
De stof DHA werd in de jaren '70 goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA). Dit was toentertijd bedoeld voor in zelfbruiningscrêmes. Destijds werd niet voorzien dat er een populaire spraytan op de markt zou komen. Bij de spraytan komt er DHA in de lucht terecht en daardoor ook in de longen.

Volgens Pannettieri zou DHA niet ingeademd moeten worden. "Het gebruik van DHA in spraytan is niet goedgekeurd door de FDA, omdat gegevens over de veiligheid van het gebruik nog niet zijn ingediend bij het bureau voor onderzoek en evaluatie."

Trefwoorden:
Bron(nen):
  • Nu.nl