vrijdag, 3 december 2021

'Visolie beschermt tegen huidkanker'

Visolie kan zonaanbidders mogelijk beschermen tegen huidkanker. Dat suggereren onderzoekers van de Universiteit van Manchester.

De Britse wetenschappers hebben ontdekt dat de omega-3-vetzuren die in visolie zitten het immuunsysteem versterken. Hierdoor is het lichaam in staat om huidkanker en infecties te bestrijden.

Het onderzoeksteam claimt dat visolie de invloed van de zon op het immuunsysteem halveert. Het is voor het eerst dat het beschermende effect van omega 3 is aangetoond bij mensen.

Vette vis
Omega-3-vetzuren zijn onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn ALA, EPA, DHA. EPA en DHA komen vrijwel uitsluitend voor in vis en ander zeevoedsel zoals schaal- en schelpdieren. Vooral vette vissoorten zoals makreel, zalm, paling, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen.

Hoofdonderzoeker Lesley Rhodes spreekt van een spannende ontdekking. "Hoewel de veranderingen klein waren, wijst het onderzoek uit dat omega-3-vetten het risico op huidkanker kunnen verminderen", aldus Rhodes. "In het verleden is er onderzoek op dit vlak verricht bij muizen, maar dit is voor het eerst dat er een klinische proef is gedaan bij mensen."

Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat visolie een gunstig effect heeft op de gezondheid, zoals bijvoorbeeld extra bescherming tegen hart- en vaatziekten.

De studie is gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition.

Trefwoorden:
Bron(nen):