vrijdag, 3 december 2021

Zonlicht goed voor hart en bloedvaten

De gezondheidsvoordelen van de huid blootstellen aan zonlicht wegen mogelijk veel zwaarder dan de mogelijke kans op huidkanker. Dat stellen onderzoekers van de Edinburgh University.

Volgens de wetenschappers helpt zonlicht bij het verlagen van de bloeddruk, waardoor de kans op een hartaanval en beroerte lager wordt en zelfs de levensduur langer wordt. Tot voor kort werd gedacht dat vitamine D de enige verklaring was voor de gezondheidsvoordelen van de zon.

Onderzoek
Voor het onderzoek werden 24 vrijwilligers blootgesteld aan uv- en warmtelampen. Een sessie betrof de uv-straling en de warmte, bij de andere sessie werd de straling geblokkeerd. De resultaten lieten zien dat de bloeddruk een uur lang significant zakte na blootstelling aan de uv-straling. Bij alleen de warmte vonden de onderzoekers dit resultaat niet. De vitamine D-levels in het lichaam van de deelnemers veranderden niet.

"We denken dat de voordelen van zonlicht voor de gezondheid van het hart zwaarder wegen dan het risico op huidkanker", aldus onderzoeker Richard Weller. "De resultaten van ons onderzoek laten ook zien dat Vitamine D supplementen een gebrek aan zonlicht niet kunnen compenseren. In een volgend onderzoek kijken we naar de relatieve risico's op hart- en vaatziekten en huidkanker bij mensen die aan verschillende hoeveelheden zonlicht zijn blootgesteld."

Het onderzoek is gepresenteerd op het congres International Investigative Dermatology.

Bron(nen):