Chocolademelk mogelijk goed voor hersenen

Getty Images

BAARN - Dagelijks chocolademelk helpt bij het gezond houden van de hersenen van senioren met MCI. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere de Italiaanse Universiteit van L'Aquila.

Aan de studie namen 90 personen met mild cognitive impairment (MCI) deel. Deze mensen hebben vaak moeite met geheugen, spraak, denken en beoordelen. Gedurende de onderzoeksperiode van acht weken dronken zij dagelijks een drankje verrijkt met cacao. De concentratie flavonolen (antioxidanten) verschilden. Daarnaast werd het voedingspatroon van de deelnemers zo aangepast dat ze op geen andere manier flavonolen binnen kregen.

Resultaten
De proefpersonen die dagelijks een cacaodrankje met veel of een gemiddeld aantal flavonolen nuttigden, scoorden beduidend beter op verschillende cognitieve test in vergelijking met degene die weinig flavonolen binnenkregen. "De flavonolen in cacao lijken een belangrijk bestanddeel van een gezonde voeding; ze bevorderen niet alleen de gezondheid van het hart, maar ook van de hersenen", aldus onderzoeker Giovambattista Desideri.

Kritisch
Desideri benadrukt dat de resultaten mogelijk niet voor iedereen met MCI gelden. Het positieve effect van de flavonolen wordt volgens de onderzoeker mogelijk vooral veroorzaakt door een verbeterde insulinegevoeligheid. Het is onduidelijk of de verbetering in cognitief functioneren een direct gevolg is van de cacaoflavonolen of van een verbeterde cardiovasculaire gezondheid.

Volgens wetenschapper Marc Gordon, niet betrokken bij het onderzoek, is het niet zo dat we nu massaal chocolade moeten gaan eten om de gezondheid van onze hersenen te bevorderen. "Chocola is rijk aan vetten en calorieën. Daarbij zegt dit onderzoek niet dat je MCI kunt voorkomen met cacao. De uitkomsten laten zien dat het cognitieve functioneren van mensen met MCI iets verbetert."

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Hypertension en werd mede mogelijk gemaakt door Mars Inc. die ook het cacaopoeder voor de testen leverde..

Bron 
  • WebMD
  • Science Daily