'Geitenmelk net zo goed als moedermelk'

Getty Images

BAARN - Geitenmelk is goed voor de gezondheid. De melk bevat zelfs zoveel goede voedingsstoffen dat het te vergelijken is met moedermelk, zo concluderen Spaanse onderzoekers.

Naast deze goede voedingstoffen, vond het onderzoeksteam van de Universiteit van Grenada ook dat geitenmelk juist minder van de voedingsstof bevat die verantwoordelijk is voor koemelkallergie. Dit maakt geitenmelk hypoallergeen.

Koolhydraten
Ook bevat geitenmelk veel oligosachariden: meervoudige koolhydraten. Deze stoffen bereiken de dikke darm zonder verteerd te worden en kunnen daardoor optreden als prebioticum. Ze ondersteunen de ontwikkeling van de probiotische flora in de darm, deze gaan de strijd aan met ziekmakende bacteriën.

Net als moedermelk, bevat geitenmelk ook minder lactose dan koemelk. Mensen met lactose-intolerantie kunnen vaak wel geitenmelk drinken. Daarbij is geitenmelk, door kleinere cellen, ook makkelijker te verteren dan koemelk.

Vetzuren
Het essentiële verschil tussen geitenmelk en koemelk is de samenstelling van het vet. Geitenmelk bevat meer essentiële vetzuren. Deze vetzuren zijn een snellere bron van energie en worden niet opgeslagen als lichaamsvet.

De onderzoekers concludeerden ook dat het vet in geitenmelk het totale cholesterol verlaagt en behoudt normale vetniveaus elders in het lichaam. Dit maakt geitenmelk een goede voedingskeuze bij het voorkomen van hartziekten.

Mineralen
Tot slot wijzen de Spaanse onderzoekers erop dat geitenmelk ook rijk is aan mineralen, zoals calcium en fosfor. Het bevat daarnaast ook meer zink en selenium dan koemelk.

"Om al deze redenen kan geitenmelk worden beschouwd als natuurlijk functioneel voedingsmiddel." vertelt Margarita Sanchez Compas. "Het is goed voor iedereen om regelmatig geitenmelk te drinken. Maar mensen met een allergie of intolerantie voor koemelk, een hoog cholesterol, bloedarmoede of osteoporose hebber er echt veel baat bij."

Bron 
  • Medical News Today