Is havermelk wel zo gezond?

De voor- en nadelen van haverdrank

Getty Images

Haverdrank, haverdrink of havermelk: hoe je het drankje ook wil noemen, populair is het in ieder geval. Maar is het ook zo gezond? En is haverdrank duurzamer dan koemelk? Vijf vragen en antwoorden over haverdrank.

1. Waarvan wordt haverdrank of havermelk gemaakt?

Haverdrank bestaat uit een combinatie van water en havervlokken. De havervlokken worden geweekt in het water. Vervolgens worden deze gepureerd en gezeefd. De witte vloeistof die overblijft is de haverdrank. Hier worden vaak calcium, een zuurteregelaar, een stabilisator en de vitaminen D en B12 aan toegevoegd. Hoewel er meestal geen suikers worden toegevoegd aan de drank, bevat haverdrank over het algemeen meer suikers dan koemelk. Haverdrank bevat geen lactose.

2. Is haverdrank duurzamer dan koemelk?

Het is lastig om de duurzaamheid en milieu impact van een product te meten, omdat er verschillende factoren meespelen. Er moet onder andere worden gekeken naar het landgebruik, watergebruik en de CO2-uitstoot. Uit verschillende studies is gebleken dat er voor koemelk meer land nodig is dan voor havermelk. Dit komt niet alleen doordat een koe land gebruikt, maar ook voer nodig heeft dat verbouwd moet worden op het land. Om dezelfde reden is er voor koemelk meer water nodig. Er is ook water nodig om het voedsel van de koe te produceren. Ook de CO2-uitstoot blijkt hoger te zijn bij het maken van koemelk. Omdat methaan, een gas die je in koeienmest en -scheten vindt, ook wordt meegerekend, is de uitstoot twee keer hoger dan bij het produceren van havermelk.

Wat ook meespeelt, is transport. Komt de koemelk uit Nederland en de havermelk uit een ander continent, dan is de koemelk natuurlijk minder schadelijk voor het milieu. Vaak komt havermelk niet van ver, omdat haver goed op Europees land kan worden verbouwd.

3. Is haverdrank of havermelk gezond?

Wanneer je zelf haverdrank maakt, zal het niet zo voedzaam zijn als koemelk. Dit komt doordat de vitamines en mineralen die je in koemelk vindt, niet in havervlokken zitten. Je zou deze vitamines en mineralen, voornamelijk vitamine D, B12 en calcium, dan uit ander voedsel moeten halen. Aan de haverdrank in de supermarkt zijn deze vitamines en mineralen wel toegevoegd. Deze zijn echter alleen een verrijking van het product. Als je verder weinig of niets binnenkrijgt van de vitamines en mineralen, zouden supplementen overwogen moeten worden.

4. Is haverdrank glutenvrij?

Haver is van nature glutenvrij, dus haverdrank zou dat in principe ook moeten zijn. Toch bevatten haverproducten vaak gluten. Dit komt doordat haver vaak tijdens het produceren besmet raakt met gluten uit bijvoorbeeld tarwe, gerst en rogge. Dit betekent niet dat er geen glutenvrije haverproducten te vinden zijn. Wanneer een haverproduct, dus ook haverdrank, glutenvrij is, staat er expliciet ‘glutenvrij’ op de verpakking vermeld.

5. Hoe maak ik zelf haverdrank?

Haverdrank maak je heel makkelijk zelf. Voeg hiervoor één deel haver aan negen delen water toe. Laat dit een kwartier weken en pureer het vervolgens met een staafmixer of in een blender. Haal de haverdrank door een zeef, theedoek of notenmelkzak. Met de pulp die achterblijft, kun je koekjes bakken en granola maken, maar je kunt het ook gewoon zo opeten met wat (plantaardige) yoghurt, fruit en andere toppings.

Auteur 
Bron 
  • Glutenvrij.nl
  • nutritionfacts.org