Dokter forceerde de voorhuid van mijn zoontje

Getty Images

Gisteren ben ik met mijn zoontje van 9 maanden voor een algemene controle naar de kinderarts hier in Italië geweest. De arts constateerde een nauwe voorhuid en is zonder overleg overgegaan tot het forceren van de voorhuid. Bij het wisselen van de luier heb ik enkele vlekjes bloed gevonden.

Graag zou ik willen weten wat de consequenties kunnen zijn van deze handeling en wat ik nu het beste kan doen. Ik ben erg ongerust.

Merel

Herman van Tinteren, kinderarts

De voorhuid bij jongetjes behoeft in de eerste jaren eigenlijk geen verzorging. Het terugtrekken van de voorhuid kan bij de meeste jongetjes pas vanaf een jaar of vier en pogingen dat te forceren leiden slechts tot beschadiging.

Totdat de voorhuid vrij ligt van de eikel is hij verkleefd met een soort bindweefselbruggetjes. Wanneer die worden losgetrokken ontstaat een kleine bloeding die verder niet veel kwaad kan maar wel pijnlijk en onnodig is. Kortom afblijven en op veel oudere leeftijd bij het baden of douchen een keertje kijken of de voorhuid vrij ligt.

Ik hoop dat je de dottore medico ervan kunt weerhouden dingen te doen die volstrekt onnodig zijn.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.