zondag, 14 augustus 2022

Hoe schadelijk is roken tijdens de zwangerschap?

Ik ben acht weken zwanger en helaas vandaag pas voor de eerste dag gestopt met roken. Ik ben bang dat ik mijn ongeboren baby nu al zoveel schade heb aangericht. Ik voel me onzeker en schuldig. De verloskundige heb ik hier ook al meerdere malen over gesproken maar zij wuift het een beetje weg. Kunt u hier wellicht wat meer duidelijkheid over geven? Wat heb ik mijn kind nu al aangedaan?
Marleen

Herman van Tinteren, kinderarts

De verloskundige heeft wel gelijk dat ze het probleem wat heeft weggewuifd. Roken in de zwangerschap heeft nadelige gevolgen voor het kind wanneer je dat de gehele periode blijft doen. Het heeft dan effect op de lichaamsgroei en op de groei en ontwikkeling van de longen.

Nu het maar zo kort heeft geduurd, is het kindje nog een embryo en is de echte groei van organen daarbij nog niet begonnen. Dat gebeurt pas in de komende weken.

Niet roken vanaf het begin van de zwangerschap is beter, maar als je bijtijds stopt valt het erg te betwijfelen of er veel effect is. Houd het niet roken vol, want het is pas echt slecht als een kind opgroeit tussen sigarettenrook.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.