Mijn baby spuugt veel

Babyziektes waarbij gespuugd wordt

Getty Images

Iedere baby spuugt weleens. Dat hoort nu eenmaal bij de leeftijd. Maar wat als het spugen een ernstiger reden heeft? In dit artikel vind je oorzaken waarbij spugen een uiting is van een onderliggende ziekte.

Als je baby ‘gewoon’ spuugt, dan geeft hij mondjes terug. Direct na de voeding volgt dan een golfje spuug. Dat zijn normale situaties en daar is meestal niks mis mee. Als je denkt dat je kind te veel spuugt, kan je babyvoeding met verdikkingsmiddel gebruiken.

Na de geboorte

Als je baby direct na de geboorte veel spuugt, dan heeft hij misschien een aangeboren afwijking. Een voorbeeld daarvan is een afsluiting van de twaalfvingerige darm. Hierbij is er een volledige afsluiting in de darm, waardoor er ook geen lucht kan passeren. Daardoor zal de bovenbuik van je baby boller worden.

Het kan ook zijn dat de twaalfvingerige darm is gedraaid. Dit heet een malrotatie en komt niet vaak voor. Baby’s met een draaiing in de twaalfvingerige darm zijn vaak ook ziek en stilletjes. Ze spugen groengelig gal. Als je baby gal spuugt, moet hij gelijk worden onderzocht om deze en andere oorzaken uit te sluiten.

Na drie weken

Een pylorusstenose, dat is een vernauwing van de maaguitgang, komt vooral bij jongetjes voor. Dit begint meestal als baby’s drie weken oud zijn. Als je baby een vernauwde maaguitgang heeft, spuugt hij erg krachtig. Een hele fles of voeding komt er ineens met volle kracht uit. Dit wordt ook wel projectielbraken genoemd en is heel anders dan de kleine golfjes die baby’s soms uitspugen.

Refluxziekte

Een andere oorzaak van spugen is de gastro-oesofageale reflux, of de refluxziekte. Niet alleen de voeding, maar ook andere maaginhoud, zoals maagzuur komt via de slokdarm omhoog. Dit zuur werkt in op de slokdarm waardoor er pijnklachten ontstaan.

Koemelkeiwitallergie

Als je kindje een koemelkeiwitallergie heeft spuugt hij vaak. Er kunnen ook andere maagdarmverschijnselen voorkomen, zoals krampen of bloed bij de ontlasting. Ook hebben deze kinderen soms huidverschijnselen zoals galbulten, eczeem en/of dikke ogen en lippen.

Voedingsfouten

Als je baby teveel voeding krijgt voor zijn gewicht of leeftijd, of als er een verkeerde samenstelling van de kunstvoeding voor de fles wordt bereid, geeft dat aanleiding tot spugen. Te weinig water in de voeding is een veelvoorkomende fout: baby’s kunnen hier niet tegen en gaan spugen of er ontstaat een verstopping. Als je baby net heeft gespuugd is het niet nodig om hem meteen weer te voeden. Wacht tot de volgende voeding en kijk goed of je kindje deze wel verdraagt. Zie ook het voorbeeldschema voor babyvoeding.

Maagdarmontsteking

Een maagdarmontsteking begint met spugen. Later krijgt je kindje ook diarree. Deze ontsteking wordt vaak veroorzaakt door virussen. Een heel bekend én heel besmettelijk maagdarmvirus is het Rotavirus. Je hebt een grote kans dat niet alleen de baby, maar ook andere huisgenoten last hebben van het virus. Let bij dit soort situaties goed op: baby’s hebben een veel grotere kans op uitdroging.

Diagnose

Artsen letten bij spugende baby’s op de volgende zaken:

  • Wanneer is het spugen begonnen? Meteen na de geboorte of veel later? Zo kunnen er alvast een aantal oorzaken uitgesloten worden.
  • Is er iets anders te zien in het spuugsel dan melk, zoals gal of bloed? Bij een vernauwde maaguitgang komen er soms bruine sliertjes in het braaksel voor, die lijken op tabaksdraadjes.
  • Is de groei normaal? Als de baby goed groeit, is er vaak geen sprake van een ernstige ziekte.
  • Wanneer de arts vermoed dat er een afsluiting is van de darm wordt beeldvormend onderzoek verricht.

Onderzoek

Met een röntgenfoto van de buik kan de arts zien of de twaalfvingerige darm is afgesloten. Onder gewone omstandigheden is de buik van de baby binnen 24 uur na de geboorte met lucht gevuld. Bij een afsluiting van de darm hoopt de lucht zich op en is er geen doorgang naar de rest van de darm te zien.

Een vernauwing door verdikking van de maaguitgangsspier kan worden herkend met echografisch onderzoek van het gebied van de maaguitgang. De arts ziet dan dat de spierlaag in de wand is verdikt en het kanaal te nauw en verlengd is.

Dit artikel is goedgekeurd door Dr. J.M. de Bont, kinderarts-kinderneuroloog in UMC Utrecht.

Laatst herzien op

Auteur