Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 17 augustus 2017

Ongevaccineerd kind gevaarlijk voor anderen?

Onze zoon wordt binnenkort 1 jaar en wij willen daarom een feestje geven. Nu zit er in onze vriendenkring een kindje dat niet ingeënt is. Is dat gevaarlijk voor de anderen? Er zitten namelijk ook kleintjes tussen van nog geen half jaar oud.
Franklin

Herman van Tinteren, kinderarts

Ik ben bang dat het feestje inmiddels al achter de rug is. Wellicht is mijn antwoord toch nog nuttig voor volgend jaar en voor andere ouders.

Men vaccineert tegen een aantal ziekten die daardoor tegenwoordig weinig meer in de bevolking voorkomen. De kans dat een niet-gevaccineerd kind ziekten overbrengt, is daarom niet erg groot.

Bovendien: mocht het kind in kwestie bijvoorbeeld kinkhoest hebben, dan zijn er wel ziekteverschijnselen te zien. Over het algemeen kunnen zieke kinderen sowieso beter niet naar een partijtje komen.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Reactie toevoegen