Word je hyperactief van suiker?

Getty Images

Je hoor vaakt dat kinderen drukker worden van suiker. Klopt dit? En is het dan beter om niet (te) veel suiker te eten als je ADHD hebt?

Wiert

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Er zijn verschillende wetenschappelijke studies gedaan naar overgevoeligheidsreacties op suiker. Met name de link tussen suiker en hyperactiviteit/ADHD is onderzocht. Uit vergelijkingen en combinaties van deze onderzoeken blijkt niet dat suiker de oorzaak is van hyperactief gedrag. Omstandigheden zouden wel een oorzaak kunnen zijn. Denk aan feestjes, daar gedragen kinderen zich vaak vanzelf al drukker. Een suikervrij dieet is geen oplossing voor problematisch gedrag.

Als je te veel suiker binnenkrijgt, eet je misschien ook te weinig van die producten waarmee je goede voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals fruit en groente. Door het gebrek aan deze voedingsstoffen kan je vermoeid raken of darmklachten krijgen zoals diarree. Dit kan ook aanleiding geven dat kinderen zich onrustiger gedragen.

Kortom: het is voor niemand goed om te veel suiker te eten, want dan loop je het risico om te zwaar te worden. Vooral suiker uit dranken, snoep, koek en gebak kun je missen als kiespijn. Daarover gesproken: minder snoepen is ook beter voor je tanden. Het aloude ‘Niet te veel en niet te vaak’ blijft een goede richtlijn.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.