zondag, 12 juli 2020

Groter risico op astma en hooikoorts door overerving

Kinderen hebben een aanzienlijk grotere kans op een allergie wanneer één van hun ouders lijdt aan een auto-immuunziekte, zoals psoriasis of reuma. Dat toonden onderzoekers van het Maastricht UMC+ aan.

Zowel auto-immuunziekten als allergieën zijn verschijnselen waarbij het afweersysteem van het lichaam ontregeld is. Bij een auto-immuunziekte valt het afweersysteem lichaamseigen cellen of weefsels aan. Dat is anders dan bij een allergie, waarbij een hevige reactie juist kan ontstaan door niet-lichaamseigen stoffen, zoals huisstofmijt, stuifmeel of pinda’s.

Naast dat er een verschil zit in de symptomen zijn er ook andere typen afweercellen betrokken bij ieder van de twee aandoeningen. Dat maakt dat men tot voor kort altijd heeft aangenomen dat de ziekten niet aan elkaar waren gerelateerd.

Allergieën binnen gezin

De Maastrichtse wetenschappers onderzochten bij ruim 5.600 patiënten van huisartsen of er sprake was van allergieën binnen het gezin. Patiënten met een auto-immuunziekte werden daarbij vergeleken met mensen bij wie een dergelijke aandoening niet aanwezig was.

Uit de analyse bleek dat reuma en de ziekte van Bechterew bij de moeder en psoriasis bij de vader een risicofactor vormen voor het ontwikkelen van allergie bij de kinderen, waaronder allergische astma, hooikoorts en allergisch eczeem.

Opmerkelijk

"Bijzonder opmerkelijk," zegt Tanja Maas, onderzoeker bij Maastricht UMC+. "Er blijkt uit de analyse wel degelijk dat er binnen opeenvolgende generaties een direct verband bestaat tussen de twee aandoeningen die voorheen nooit aan elkaar werden gerelateerd." Waardoor deze relatie precies ontstaat is echter nog onduidelijk, dat zal verder onderzoek moeten uitwijzen.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het Primary Care Respiratory Journal.

Bron(nen):