zaterdag, 13 augustus 2022

Kan ik walnoten vervangen door paranoten?

Ik heb een allergie ontwikkeld voor walnoten. Kan ik deze vervangen door paranoten?
Elly

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Wie overgevoelig is voor noten reageert vaak op meerdere soorten noten. Voordat je walnoten vervangt door andere noten, is het verstandig om een allergietest te doen. Zeker als je heftig reageert op walnoten.

Als je alleen allergisch bent voor walnoten, dan kun je ze vervangen door andere noten. Het maakt niet uit welke. Ons advies is om elke dag een handje (25 gram) ongezouten noten te eten. Dat is gunstig voor je gezondheid. We raden aan af te wisselen. Denk dus behalve aan paranoten ook aan amandelen, cashewnoten, pinda’s, hazelnoten, macadamianoten, pecannoten en pistachenoten. Wil je elke dag paranoten eten, dan kun je dit vanwege het hoge seleniumgehalte beter beperken tot zo’n 5 paranoten (15 gram) per dag.

Noten zijn niet één op één te vervangen door andere producten. Het is namelijk niet precies bekend welke stoffen in noten zorgen voor de positieve effecten op de gezondheid. Het kan zijn dat onverzadigd vet in noten zorgt voor het gunstige effect, maar het kan ook komen door andere stoffen.

Meer over noten vind je hier.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.