vrijdag, 23 april 2021

Mijn vrouw is bang; hoe help ik haar?

Mijn vrouw wilde al nooit graag de deur uit, maar nu wordt het te gek. Ik zie nu pas dat ze enorme angst heeft om weg te gaan. Ze erkent dit eindelijk zelf ook. Ze wil hulp. Voor mij is het ook niet meer te doen om te leven met iemand die ik steeds gerust moet stellen en die alleen maar thuis wil zijn. Hoe help ik haar?
man (51)

Jean-Pierre van de Ven, Psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid:

Wat vreselijk voor je vrouw en voor jou dat zij zo bang is. Angst is een ingrijpende emotie die je leven erg in de war kan schoppen. Als je niet meer naar buiten durft te gaan, hoe moet je dan werken, andere mensen ontmoeten, sporten of leuke dingen doen? Voor jou moet het naar zijn om je vrouw te zien lijden. Bovendien doen angstige mensen vaak een enorm beroep op hun omgeving, zoals je ook beschrijft. Ik heb wat tips om het leven wat gemakkelijker te maken en om de angst te verminderen.

  • Je vrouw wil hulp: goed zo. De huisarts kan haar doorverwijzen naar een psycholoog of een psychiater of naar een instelling bij u in de buurt. Ook Korrelatie beschikt over adressen in heel Nederland. Angst is goed behandelbaar en het loont dus de moeite om naar een professional te gaan.
  • Het is positief dat je de angst niet onderschat. Mensen denken toch al snel dat bange mensen zich aanstellen. Daardoor raken bange mensen nog sneller geïsoleerd. Laat merken aan je vrouw dat je er voor haar bent, ook al begrijp je misschien niet wat de reden voor haar angst is.
  • Aan de andere kant moet je grenzen stellen. Hoe meer je je vrouw geruststelt, hoe minder effect dat heeft op haar angst. En jijzelf wordt er horendol van. Het beste is het om haar een keer gerust te stellen en volgende verzoeken af te doen met een standaardzin zoals: "Nu even niet schat."
  • Voor je vrouw is het goed om moeilijke dingen wel te doen. Misschien kan zij geen boodschappen doen, maar wel de hond uitlaten. Moedig haar aan om babystapjes in de goede richting te zetten en geef complimenten als ze dat doet.
  • Zorg dat je verbondenheid blijft voelen met elkaar. Bijvoorbeeld door dan maar thuis leuke dingen te verzinnen om met zijn tweeën te doen. Contact met jou is belangrijk voor je vrouw.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.