Inspanningsastma al bij jonge kinderen aantoonbaar

Getty Images

Een test met een springkussen maakt het mogelijk om inspanningsastma bij kinderen van 5-7 jaar oud aan te tonen. Dit blijkt uit promotieonderzoek van kinderarts-in-opleiding Janneke van Leeuwen van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Inspanningsastma is een tijdelijke luchtwegvernauwing na inspanning. De kenmerken van inspanningsastma veranderen met de leeftijd en worden vaak slecht herkend door kinderen, ouders en zelfs artsen. Omgekeerd wordt soms de diagnose astma onterecht gesteld.
Van Leeuwen ontwierp een inspanningstest om inspanningsastma bij 5- tot 7-jarige kinderen vast te stellen. De kinderen sprongen hierbij 6 minuten op een springkussen.

Tijdens inspanning

Uit de resultaten van deze test blijkt dat bij veel kinderen inspanningsastma al begint tijdens en dus niet na de inspanning ('breakthrough' inspanningsastma). Bij hen daalde de longfunctie al snel tijdens inspanning, soms al na twee minuten. Kinderen met benauwdheid tijdens inspanning kunnen dus inspanningsastma hebben.

Overgewicht

De promovenda laat verder zien dat een kind een groter risico loopt op inspanningsastma als het op jonge leeftijd al eens in het ziekenhuis is opgenomen vanwege bronchiolitis. Dit is een virale luchtweginfectie die leidt tot een ontsteking van de kleinste buisjes die naar de longblaasjes voeren.

Daarnaast is er een verband tussen overgewicht en inspanningsastma. Kinderen met overgewicht hebben ernstiger inspanningsastma dan niet-obese kinderen. Van Leeuwen vond dat een geringe afname van BMI bij hen al leidde tot een verbetering van inspanningsastma. Dat is wellicht te verklaren doordat diepere ademteugen mogelijk zijn of dat afvallen de ontsteking van de luchtwegen vermindert.

Janneke van Leeuwen promoveert op 18 februari aan de Rijksuniversiteit Groningen.
 

Bron 
  • UMCG