zondag, 7 augustus 2022

Eten vastpakken met blote handen, is dat wel hygiënisch?

Vaak zie je op televisie in kookprogramma's dat koks gewoon met blote handen allerlei etenswaren vastpakken. Niet alleen blaadjes sla maar ook allerlei andere dingen die hij of zij dan - vaak heel keurig en kunstig - op je bord drapeert. Maar ook in winkels, zoals in de bakkerij, pakt het winkelpersoneel zonder handschoenen broden en banket vast. Is dat allemaal wel zo hygiënisch? Zouden ze niet beter handschoenen kunnen dragen?
Reinier

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Televisiekoks houden zich inderdaad niet altijd aan de hygiëneregels. Om snel even wat dingen te laten zien, kunnen ze zomaar eerst rauwe kip snijden op een snijplank en daarna op datzelfde plankje tomaten snijden voor de salade. Zonder hun handen te wassen of van snijplank te wisselen. Niet iets om thuis letterlijk na te doen.

Voordat je gaat koken is het erg belangrijk dat je je handen wast om te voorkomen dat je ziek wordt van je eten. Liefst minstens 15 seconden met zeep. Was ook tussen de verschillende taken je handen om te voorkomen dat je bacteriën van bijvoorbeeld rauw vlees overbrengt naar de groente, en vice versa. En als je hebt moeten hoesten of niezen, breng je natuurlijk ook een bezoekje aan de kraan. 

Mensen die professioneel met eten omgaan, zoals koks in restaurants en winkelpersoneel hanteren een hygiënecode. Hierin staan regels omtrent het veilig omgaan met eten, en goed handenwassen staat hier ook in. Met goedgewassen handen kun je prima etenswaren zonder risico vastpakken. Vooral de droge producten als bijvoorbeeld brood, deze zijn niet zo gevoelig voor ziekteverwekkers. 

Handschoenen dragen is niet altijd beter. In de praktijk dragen veel mensen handschoenen te lang en verrichten er heel veel verschillende handelingen mee. Daarmee kan het dragen van handschoenen een schijnzekerheid worden, want ook handschoenen raken besmet . Je zou dan inderdaad telkens schone moeten pakken. In de huidige hygiënecodes is het dragen van handschoenen dan ook niet verplicht. Handenwassen wel.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.