Gaan bacteriën dood bij het bakken van vlees?

vlees-bakken
Getty Images

Gaan bacteriën dood bij het bakken van vlees?

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Ja, door vlees goed te bakken gaan bacteriën dood. Wel kunnen sommige bacteriën gifstoffen aanmaken die niet worden vernietigd tijdens het verhitten. Hierdoor kun je alsnog ziek worden. Dit gebeurt vooral als bederfelijke producten te lang en bij een te warme temperatuur worden bewaard.

Goed verhitten

In rauw vlees kunnen ziekmakende bacteriën, virussen en parasieten zitten zoals salmonella, E. coli en toxoplasma gondii. Door vlees goed te verhitten en regelmatig te keren, maak je eventuele ziekmakers dood. Doorbakken is de meest veilige keuze. Dit is extra belangrijk voor mensen die heel gevoelig zijn voor het krijgen van een voedselinfectie zoals hele jonge kinderen, ouderen, zwangeren en mensen met een verminderde weerstand.

Koel bewaren

Het is ook belangrijk om vlees koud genoeg te bewaren. Bewaar rauw vlees op een temperatuur van 4 °C in de koelkast. De onderste plank is het meest geschikt; dit is de koudste plek van je koelkast. Door vlees koud te bewaren, groeien bacteriën niet tot nauwelijks uit. Kijk in de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum om op te zoeken hoelang je een bepaalde soort vlees kunt bewaren.

Let op de datum

Rauw vers vlees heeft een TGT-datum (te gebruiken tot). Daarom is het belangrijk om vlees vóór of uiterlijk op de datum op te eten. Als je vlees ná de datum eet, loop je het risico om ziek te worden. Let er verder op dat een geopende verpakking slechts 2 dagen houdbaar is in de koelkast.

Scheiden

Door kruisbesmetting kun je bacteriën snel via je handen of de snijplank binnenkrijgen. Houd gare en rauwe producten daarom gescheiden en snijd vlees, vis en groenten op aparte snijplanken.

Lees hier meer over vlees.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.