Hoe verspil ik minder eten?

Getty Images

Ik moet best vaak iets weggooien, omdat ik een onregelmatig leven leid. Hoe kan ik toch minder verspillen?

Naïma

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Als je ziet dat je vlees/vis/vleesvervangers morgen over de datum zijn, gooi die dan vandaag alvast in de pan en vries ze pas daarna in. Vis en vlees mag je trouwens ook direct na aankoop invriezen.

Verse groenten kun je het beste eerst blancheren voordat je ze invriest. Blancheren betekent: overgieten met kokend water.

Ontdooien

Wil je vlees ontdooien, leg het dan afgedekt op een bord of schaal in de koelkast. Kleine stukken vlees kun je ook ontdooien in de magnetron op ontdooistand. Bereid vlees is in een afgesloten bakje of op een afgedekt bord nog twee dagen houdbaar in de koelkast.

Bewaren buiten de koelkast

Vruchtgroenten zoals komkommers, tomaten en paprika, kunnen niet tegen kou en staan leuk in een glazen schaal op je aanrecht, tenzij daar veel zon schijnt. In dat geval leg je deze groenten liever in een donker koel keukenkastje. Dat geldt ook voor sperziebonen.

Bewaren in de koelkast

Broccoli, witlof en bloemkool kun je enkele dagen buiten de koelkast bewaren, maar beter is in de groentelade van je koelkast.

Een krop sla kun je het beste bewaren als je een klein plakje van de stronk afsnijdt en dan met de stronk in een schaaltje water in de koelkast zet.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.