Helpt zeep in bed bij rusteloze benen of spierkramp?

Sunlight zeep onder je laken

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: helpt een stuk zeep in bed tegen rusteloze benen?

Rusteloze benen, oftewel het restless legs syndrome (RLS) is een onschuldige maar zeer vervelende aandoening, waarbij je een onbedwingbare onrust in de benen voelt. Het bestaat uit tintelingen, kriebel en een vervelend gevoel dat vooral 's avonds en 's nachts opkomt, op z'n hevigst vlak voor het inslapen. Het is lastig om rustig te liggen; je hebt het idee dat je 'moet' bewegen om het vervelende gevoel kwijt te raken en in je slaap maken je benen soms vanzelf schokkende bewegingen. Hierdoor slaap je minder goed en ben je vaak vermoeid en dat heeft natuurlijk gevolgen voor je dagelijkse leven. Een huismiddeltje dat vaak wordt aangeraden bij rusteloze benen én bij nachtelijke spierkrampen is een stuk zeep in bed. Maar werkt dat nu echt?

Veel mensen zweren bij zo'n stuk zeep onder de lakens om rusteloze benen en nachtelijke spierkramp tegen te gaan, waarbij de ouderwetse Sunlight zeep nog het beste zou werken. Je legt de zeep - zonder verpakking - onder je laken op het matras en je klachten verdwijnen. Sommige mensen denken dat je huid bepaalde moleculen uit de zeep opneemt, wat de klachten vermindert. Andere mensen denken dat het aan de magnesium in sommige zepen ligt (Sunlight bevat overigens geen magnesium) en weer anderen wijten de positieve effecten aan het feit dat je benen een stukje omhoog komen te liggen als je de zeep aan je voeteneind legt.

De vraag is dan natuurlijk: bestaat er wetenschappelijk bewijs dat een stuk zeep op je matras helpt bij het RLS syndroom of nachtelijke spierkrampen? Helaas: geen enkele studie toont overtuigend aan dat zeep in bed helpt bij deze klachten; het is een hardnekkige mythe. De mensen die denken dat het bij hen helpt, hebben zeer waarschijnlijk te maken met het placebo-effect. Ze verwachten dat de zeep werkt en daardoor ervaren ze een verbetering van de klachten.

Auteur 
Bron 
  • Thuisarts