Hoe raak ik vocht in mijn benen kwijt?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

Vrouw op bank
Getty Images

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer:

Al een aantal jaren gebruik ik het bloeddrukverlagende middel amlodipine. Ik houd veel vocht vast in benen en enkels. Wat kan ik doen om het vocht weer kwijt te raken?

Dikke enkels is de meest voorkomende bijwerking bij dit middel. Dat is ook niet zo gek, als je bedenkt dat amlodipine de bloedvaten wijder maakt. Op die manier verlaagt het de bloeddruk. De verwijde bloedvaten zorgen er ook voor dat het bloed uit de voeten moeilijker terugstroomt naar het hart. Het gevolg is dikke enkels en voeten. Ook kun je door de vaatverwijding last krijgen van hoofdpijn of blozen. Door veel te bewegen, de voeten hoog te leggen of steunkousen te dragen kun je de zwelling proberen tegen te gaan. Plaspillen zijn geen goed idee, omdat je daarmee de bijwerking van het ene middel bestrijdt met het andere. Met een beetje pech heb je straks een derde middel nodig tegen bijwerkingen van het tweede. Een betere oplossing is om met de arts te bespreken of de amlodipine echt nodig is of dat die vervangen kan worden door een ander middel.

Apotheker Sonja Keizers
Hadewych Veys

Sonja Keizers is apotheker en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Vrouwelijke apothekers. Voor PlusOnline en Gezondheidsnet beantwoordt ze lezersvragen over medicijnen. Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine