Hoe voorkom ik als man spataderen?

man met beenklachten
Getty Images

Hoe kan men spataderen voorkomen in de benen en bij het mannelijke geslachtsdeel met name de teelballen? Is het eigenlijk wel te voorkomen, en zo ja, op wat voor manier?

Luc

Dermatoloog Dick van Gerwen:

Spataderen zijn eigenlijk niet goed te voorkomen. Het is vooral een aangeboren kwestie. Geërfd dus van vader of moeder. Mensen met een beroep waarbij ze veel moeten staan ontwikkelen wel eerder spataderen.

Dan worden bij mensen die ook nog aanleg hebben voor spataderen vaak therapeutisch elastische kousen aanbevolen om spataderontwikkeling tegen te gaan.

Ook bij zwangerschap kan een elastische zwangerschapspanty ontwikkeling van spataderen tegen gaan. Tijdige behandeling van spataderen kan verergering van de spataderen voorkomen.

Een spatader in de balzak wordt varicocele genoemd. Dit kan niet echt worden voorkomen. Het is wel aan te raden deze te laten behandelen, omdat een varicocele mogelijk leidt tot verminderde vruchtbaarheid.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.