Spataderen behandelen met EVLT

Endoveneuze lasertherapie

Getty Images

Een van de nieuwste en meeste geavanceerde manieren om spataderen te behandelen, is endoveneuze lasertherapie (EVLT). Hierbij worden de spataderen onder plaatselijke verdoving behandeld; je hoeft dus niet te worden opgenomen.

De vena saphena magna (VSM) is een grote oppervlakkige ader die aan de binnenzijde van het been loopt. De meeste spataderen aan het been betreffen de VSM of haar zijtakken. Bij spataderoperaties wordt de VSM daarom vaak uitgeschakeld. Een andere ader die vaak behandeld wordt, is de vena saphena parva (VSP); een groot, oppervlakkig verlopend afvoerend bloedvat op het onderbeen.[ITEMADVERTORIAL]

Hoe werkt het?

Bij endoveneuze lasertherapie (EVLT) van de VSM , wordt de spatader juist onder of juist boven de knie aangeprikt. Hierin wordt een zogenoemd voerdraad opgeschoven richting de lies. In geval van de spataderbehandeling van de VSP lig je op de buik en wordt de spatader achter op de kuit aangeprikt en wordt de voerdraad opgeschoven tot in de knieholte.

Dichtbranden

Over deze voerdraad wordt een katheter ingebracht en nadat de positie hiervan met echografie is gecontroleerd, wordt de laserdraad opgevoerd. Hierna wordt het been aan de binnenzijde plaatselijk verdoofd en aansluitend wordt met behulp van de laser, de ader dichtgebrand. In geval van de VSP wordt de kuit verdoofd, zodat je geen pijn voelt tijdens de spataderbehandeling. Het aanprikken van de spatader en het omgeven van de ader met een tiental prikken met verdovingsvloeistof is gevoelig maar wordt door de meeste mensen als minder belastend ondervonden dan narcose.

Elastische kous

Na de behandeling krijg je een elastische kous om het behandelde been of  benen. Deze kous moet je na de spataderbehandeling twee dagen, dag en nacht dragen en daarna nog vijf dagen overdag of zolang je het dragen van de kous als prettig ervaart.

Voordelen

Voordelen van de endoveneuze lasertherapie ten opzichte van strippen van spataderen:

• Veilige procedure
• Geen littekens na een spataderbehandeling
• Poliklinische of spataderbehandeling in dagopname
• Sneller herstel
• Minder beperkingen in de dagelijkse activiteit
• Tijdelijk bloeduitstorting
• Je kunt zelf de verdoving kiezen, maar meestal kan de spataderbehandeling onder plaatselijke verdoving plaatsvinden
• Je kunt na de spataderbehandeling direct weer lopen
• Het percentage succesvolle spataderbehandelingen ligt hoger dan 90 procent
• 95  procent van de mensen is geschikt voor deze spataderbehandeling
• Het percentage terugkerende spataderen is niet groter dan bij strippen en het duurt langer voordat spataderen terugkomen

Wordt EVLT vergoed?

De EVLT behandeling wordt door alle zorgverzekeraars, afhankelijk van de indicatie (medische noodzaak) volledig vergoed. Het eerste consult komt sowieso altijd in aanmerking voor vergoeding om de ernst van de spataderbehandeling te kunnen vaststellen. Om voor vergoeding van het eerste spataderconsult in aanmerking te komen heb je wel een verwijsbrief van de huisarts nodig.

Auteur