Bloeddruk daalt als temperatuur stijgt

Getty Images

ZURICH - Uit een Franse studie blijkt dat de hoogte van de bloeddruk bij ouderen samenhangt met de temperatuur buiten. Dit gebeurt met name bij extreme temperaturen en naarmate de leeftijd hoger is.

Voor het onderzoek werden 8801 deelnemers van 65 jaar en ouder gevolgd in drie Franse steden. Hun bloeddruk werd regelmatig gemeten en ook de temperatuur van de dag van de meting werd genoteerd.

De bovendruk bleek bij buitentemperaturen van minder dan 7,9 graden Celsius, 8.0 mmHg hoger dan bij 21,2 graden Celsius. Zo had 33,4 procent van de deelnemers in de winter last van een te hoge bloeddruk. Maar in de zomer was dit nog maar 23,8 procent. Bij deelnemers van 80 jaar en ouder waren deze verschillen het grootst.

Vitamine D
De wetenschappers denken niet dat er een directe link is tussen buitentemperatuur en bloeddruk. Ze vermoeden dat het te maken heeft met vitamine D dat het lichaam aanmaakt bij blootstelling aan zonlicht.

Bij warmere temperaturen komen ouderen meer buiten en hebben ze voldoende vitamine D in hun lichaam. Te weinig vitamine D bleek in eerdere onderzoeken samen te hangen met een te hoge bloeddruk.

Uitkomsten van het onderzoek verschijnen in het tijdschrift Archives of Internal Medicine.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • News-Medical.Net