Bloeddrukverlagers: op welk tijdstip?

Getty Images

Laatst was ik iets aan het uit zoeken over enalaprilmaleaat (10 milligram). Ik gebruik dit al langere tijd en neem altijd 1 tablet in voor het slapen gaan. Dit moest in het begin zeker op dit tijdstip. Dit kwam omdat ik volgens de arts snel duizelig kon worden en dan maar beter kon liggen.Bij het opstaan gebruik ik één tablet hydrochloorthiazide (12,5 milligram) en na het avondeten 40 milligram Simvastatine en 100 milligram losartankalium. Zou ik nu de enalaprilmaleaat ook bijvoorbeeld in de ochtend in kunnen nemen, zodat de bloeddruk overdag beter gereguleerd is (ik tob al jaren met mijn bloeddruk)? Of is voor het slapen gaan toch beter?

Ellen van der Knaap, 45 jaar

Pouria Salimi Gilani, Apotheker:

De bloeddrukverlagende werking van enalapril treedt 1 uur na de inname op en duurt maximaal 4 tot 6 uur. Gelet op de werkingsduur van ten minste 24 uur heeft het innemen op een andere tijdstip weinig invloed op de regulatie van uw bloeddruk.

De combinatie van enalapril en hydrochloorthiazide (plastabletten) verlaagt uw bloeddruk sterker. Mocht u toch de combinatie van enal/hydrochloorthiazide in de ochtend willen uit proberen dan adviseer ik u dit op een dag te doen dat u thuis bent in verband met mogelijk plotseling bloeddrukverlaging.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!