Heb ik koude vingers door mijn bloeddrukmedicijn?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

Vrouw warmt handen aan koffie
Getty Images

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: heb ik koude vingers door mijn bloeddrukmedicijn? Wat kan ik doen?

Heb ik koude vingers door mijn bloeddrukmedicijn? Wat kan ik doen?

De nummer één veroorzaker van koude handen en voeten zijn bètablokkers. Deze medicijnen, waarvan de namen eindigen op -lol, staan garant voor heel wat koukleumen. De bijwerking is goed verklaarbaar. Het is het directe gevolg van de werking van het middel op de kleine bloedvaten. Die vernauwen, waardoor de doorbloeding minder wordt en je het dus kouder krijgt. Als u bètablokkers voor uw bloeddruk gebruikt, kunt u met uw arts kijken naar een alternatief, want er is ruime keuze. Als één bloeddrukpil niet bevalt kan overgeschakeld worden op een ander. Bij koude handen zijn calciumantagonisten (amlodipine, lercanidipine) misschien een betere keuze. Ze verwijden juist de bloedvaten, waardoor je warme handen en voeten krijgt.

Apotheker Sonja Keizers
Hadewych Veys

Sonja Keizers is apotheker en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Vrouwelijke apothekers. Voor PlusOnline en Gezondheidsnet beantwoordt ze lezersvragen over medicijnen. Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine