dinsdag, 7 december 2021

Is mijn bloeddruk te laag?

In de sportschool bleek mijn bloeddruk 90 over 64. Is dit te laag? Kan ik iets doen om hem op te krikken? Als ik langer dan een kwartier beweeg moet ik even stoppen, omdat ik het gevoel krijg dat ik flauw ga vallen. Ik neem dan druivensuiker, omdat ik denk dat dit door suikertekort komt. En omdat ik veel aan de computer zit, denk ik altijd dat een wazige blik en duizeligheid daardoor komt. Maar misschien is het toch die bloeddruk; ik eet genoeg zout en beweeg voldoende.
Karin Otten

Ton Dapper, huisarts

Een lage bloeddruk (hypotensie) is een bloeddruk lager dan normale of onder de normale waarden. Maar er bestaan binnen de medische wetenschap afspraken over ondergrenzen. Een bloeddruk van 120 over 80 mmHg wordt als een optimale waarde gezien.

Over het algemeen is lage bloeddruk gunstig. Er zijn meestal geen symptomen en geen consequenties voor je gezondheid. In het algemeen leef je zelfs langer met een lage bloeddruk. Meestal is er geen oorzaak te vinden. Wel zien we een lage bloeddruk veel bij meiden in en rond de pubertijd.

Toch kan een lage bloeddruk gepaard gaan met klachten van vermoeidheid, zwaktegevoel en duizeligheid. Soms kan lage bloeddruk het gevolg zijn van (ernstige) hartklachten, uitmergeling, langdurige bedrust of bij eetstoornissen als anorexia nervosa. Indien je klachten hebt bij een lage bloeddruk is het verstandig je huisarts te consulteren.

Als je je lage bloeddruk wil verhogen, is het goed om te gaan bewegen: op deze manier train je je hart en bloedvaten en dus je bloeddrukopbouw. Verder wordt er vaak een zoutrijker voedingspatroon geadviseerd. Alleen bij mensen met veel klachten kunnen medicijnen gegeven worden. Dit wordt uitsluitend gedaan door de medisch specialist.

In jouw geval heb je bovenstaande zaken al gedaan. Het valt me op dat het nemen van dextro (suiker) jouw klachten snel doet afnemen. Dit pleit meer voor een te lage bloedsuiker, een zogenaamde hypo. Een lage bloedsuiker geeft klachten van geeuwen, beverig zijn, duizeligheid, transpireren en een hongergevoel hebben. Dit kan optreden na zware lichamelijke inspanning, verminderde eetlust, verkeerd 'aan de lijn' doen, bij langdurig alcohol gebruik en niet eten. Of als je diabeet bent en medicatie gebruikt. Door een hypo kan de bloeddruk dalen. Waarschijnlijk is er een discrepantie tussen je energie-inname en energieverbruik, wat leidt tot een (te) lage bloedsuiker. Mijn advies is: laat je adviseren over voeding en sporten. Ga naar een dietiste bij je in de buurt.

Als je je zorgen maakt over je ogen en computergebruik, kun je een visuscontrole laten doen bij de plaatselijke opticien. Meestal kosteloos.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!