Nog altijd teveel zout in voedingsmiddelen

Getty Images

BAARN - De gemiddelde hoeveelheid zout in voeding is nog steeds niet of nauwelijks gedaald, zo meldt de Consumentenbond naar aanleiding van het derde grote zoutonderzoek. Per jaar sterven er 2500 mensen door onnodig veel zout in producten.

Consumenten kunnen hier zelf weinig aan doen. Het overgrote deel van het zout dat we binnenkrijgen is namelijk door fabrikanten in de voedingsmiddelen gestopt. Je kunt hierbij denken aan brood, kaas en snacks, maar ook aan snoep en koek.

Zoutgehalte in voedingsmiddelen

De Consumentenbond stelt op basis van onderzoek in 2007, 2009 en 2011 dat de hoeveelheid zout in de meeste voedingsmiddelen nauwelijks daalt. Brood vormt hierop een positieve uitzondering.

De verschillen tussen 150 onderzochte producten zijn groot. Zo is de hoeveelheid zout in de Borrelmix van AH sinds het vorige onderzoek in 2009 met ruim 35% gestegen. Daarmee is dit product de grootste stijger in het onderzoek van 2011. De borrelnootjes van Duyvis laten de grootste daling in zoutgehalte zien: 39%.

Tomatensoep is een stuk minder zout geworden, met als uitschieters de Extra gevulde tomatensoep van Albert Heijn (-32%) en Calida van Aldi (-29%).

Zoutinname
Gemiddeld heeft ons lichaam aan 1 à 2 gram zout per dag genoeg. De Gezondheidsraad adviseert maximaal 6 gram, maar consumenten krijgen dagelijks gemiddeld maar liefst 9 gram zout per dag binnen.

Te veel zout kan de bloeddruk verhogen en daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Driekwart van het zout dat we dagelijks binnenkrijgen, zit verborgen in ons voedsel. Zo'n 10% van het zout zit van nature in het eten en de overige 15% voegen consumenten toe tijdens het koken en eten.

Kiezen voor minder zoute varianten is lastig, want zout staat lang niet altijd op het etiket en al helemaal niet op een duidelijke manier.

Consumentenbond
"Als alle fabrikanten tegelijkertijd, in kleine stapjes, de hoeveelheid zout terugbrengen, heeft dit geen negatief effect op de smaakbeleving en kan iedereen gewoon genieten van zijn eten.", vertelt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. "Helaas hebben onze oproepen tot nu toe weinig effect gehad."

Vrijdag 27 mei verschijnt het grote zoutonderzoek in de Consumentengids. Hierin roept de Consumentenbond de consument op om samen met hen te eisen dat een einde komt aan het overmatig zoutgebruik van fabrikanten.

Bron 
  • Consumentenbond