Wordt je bloeddruk hoger door het eten van drop?

In zoete drop zit meer glycyrrhizine dan in zoute drop

drop-gv-gn
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: wordt je bloeddruk hoger door het eten van drop?

Ben je een dropliefhebber en heb je last van een hoge bloeddruk? Helaas, dan kun je beter even iets anders eten: mensen die een hoge bloeddruk (hypertensie) hebben wordt inderdaad geadviseerd om geen drop te eten. Als je veel en regelmatig drop eet, kan dat namelijk je bloeddruk verhogen. Het maakt daarbij niet uit of je zoete of zoute drop eet, want de boosdoener is de stof glycyrrhizine die in alle soorten drop voorkomt. 

Glycyrrhizine: dropsmaak

De stof glycyrrhizine zorgt voor de typische dropsmaak. Volgens Marianne Geleijnse, professor voeding en hart- en vaatziekten aan Wageningen UR, komt die smaak van een extract uit zoethoutwortel. 'Daarin zit glycyrrhizine. Je lichaam zet dat om in glycyrrhizinezuur, dat de nierwerking tijdelijk verandert waardoor je lichaam meer vocht vasthoudt. En hoe meer vocht, hoe meer bloedvolume, dus stijgt de bloeddruk.'

Wie dacht dat zoute drop nog iets slechter is voor de bloeddruk, heeft het mis. Doordat zoethoutwortel een zoete smaak geeft, zit er meer van dat extract in zoete dan in zoute drop. Je bloeddruk stijgt dus iets sneller van zoete drop. Dit geldt ook voor andere producten waar glycyrrhizine in zit, zoals zoethoutthee en sterrenmix, likeuren, tabak en (keel)snoepjes, hoestdrank of kauwgom met dropsmaak. 

Vijf dropjes per dag

Als je nu bang bent dat je nooit meer een dropje kunt eten, wees gerust. Geleijnse zegt dat je het beste onder de 10 milligram glycyrrhizinezuur per dag kunt blijven, wat overeenkomt met ongeveer vijf dropjes. Af en toe een zakje drop snoepen moet ook heus nog wel kunnen. Het wordt volgens haar wel een probleem als je de hele dag door drop eet, want je loopt dan ook de hele dag rond met een verhoogde bloeddruk. Je loopt dan meer risico op een chronisch verhoogde bloeddruk, wat de kans op hart- en vaatziekten vergroot.

Een normale bloeddruk (bij mensen tot 80 jaar) ligt tussen de 100 en 140. Is deze hoger dan 140, dan heb je een hoge bloeddruk. Drop kan de druk slechts met een paar procent verhogen, dus pas vooral op met drop als je al een hoge bloeddruk hebt. 

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron 
  • Voedingscentrum
  • Thuisarts