'Bevolkingsonderzoek erfelijk hoog cholesterol moet terug'

Getty Images

Huisartsen, specialisten en de Hartstichting willen dat het bevolkingsonderzoek naar familiaire hypercholesterolemie (FH) terugkeert. Uit onderzoek is gebleken dat veel meer mensen deze erfelijke afwijking hebben. FH kan op jonge leeftijd tot een hartinfarct leiden.

Familiaire Hypercholesterolemie (FH) is een erfelijke stofwisselingsstoornis. Door een afwijking in het DNA neemt bij mensen met FH de lever het cholesterol uit het bloed niet goed op. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziektes. Vaak krijgen patiënten op jonge leeftijd een hartinfarct.

Bevolkingsonderzoek gestopt

Van 2006 tot en met 2013 was er een bevolkingsonderzoek FH, waarbij familieleden van patiënten werden onderzocht. In 2014 is het ministerie van VWS gestopt met het bevolkingsonderzoek naar FH, omdat werd gedacht dat de meeste mensen met de ziekte waren gevonden. ‘Maar dat is niet het geval', stelt het Landelijke Expertisecentrum Erfelijkheidsonderzoek Familiaire Hart- en Vaatziekten (LEEFH).

Vroegtijdig behandeling nodig

"Van de 70.000 mensen in Nederland met FH zijn er 40.000 nog niet opgespoord en worden wellicht niet behandeld. Maar het is juist belangrijk om er vroegtijdig achter te komen, want dan zijn de risico's kleiner. We pleiten daarom voor de herinvoering van het bevolkingsonderzoek", aldus LEEFH. Mensen met FH moeten medicatie gebruiken om hun te hoge cholesterolgehalte te verlagen.

Bron 
  • ANP