Helpt bewegen bij een verhoogd cholesterol?

De hond uitlaten telt ook!

wandelen op het strand met de hond
Getty Images

Heb je je cholesterol laten prikken en was deze hoger dan je dacht? Dan is het tijd het roer om te gooien. Meer bewegen maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. Welke sporten helpen het cholesterol verlagen? En wat kun je zelf nog meer doen om dat cholesterolgehalte naar beneden te krijgen?

Cholesterol is een vetachtige stof die het menselijk lichaam nodig heeft als bouwsteen voor lichaamscellen, hormonen en gal. Een nuttig stofje dus. Maar tegelijktijd is een teveel van het slechte - LDL - cholesterol niet gezond. Dat verhoogt namelijk de kans op hart- en vaatziekten en slagaderverkalking. Het is dus belangrijk om je cholesterolwaarden in balans te houden: genoeg van het gezonde HDL-cholesterol en weinig LDL-cholesterol.

Lees ook: Goed versus slecht cholesterol: een breekbaar evenwicht

Het mooie is dat je daarvoor gelukkig niet meteen aan de medicijnen hoeft, want een goede leefstijl doet al heel veel voor je cholesterolgehalte. En een van de dingen die in zo'n gezonde levensstijl passen is voldoende beweging. Met te weinig beweging kan ons lichaam namelijk slecht omgaan: er komt te veel LDL-cholesterol in het bloed en het risico op diabetes, hoge bloeddruk en stress wordt groter. Dat zijn allemaal risicofactoren voor hart- en vaataandoeningen. Als je voldoende beweegt gaat je bloeddruk omlaag en verbetert de ratio tussen goede en slechte cholesterol.

Hoeveel moet je bewegen voor een lager cholesterol?

Minimaal een half uur per dag - minstens vijf dagen per week - matig intensief trainen verlaagt het vetgehalte in je bloed en zorgt voor de aanmaak van het gezonde cholesterol HDL in jouw lichaam. Dit gunstige cholesterol zorgt voor de afbraak van slecht cholesterol in je lichaam, en helpt je dus gezonder worden. Maar in geval van beweging geldt: meer is altijd beter. Sowieso is bij overgewicht het advies om minstens een uur per dag te bewegen.

Wat is matig intensief bewegen?

Veel mensen vragen zich af wat dat dan is, matig intensief bewegen. Dit is beweging die de hartslag en ademhaling verhoogt maar waarbijje nog wel kunt praten, denk aan wandelen en fietsen. Overigens is het natuurlijk niet verboden om intenser te bewegen. Zorg dat je minstens tweemaal per week spier- en botversterkende oefeningen doet, gecombineerd met balansoefeningen naarmate je ouder wordt. Die laatste zijn goed voor het verbeteren van het evenwicht, denk aan yoga of pilates. Spierversterkend zijn bijvoorbeeld zwemmen, fietsen en het doen van krachtoefeningen. Wandelen, dansen, traplopen, hardlopen en gewichtsheffen zijn botversterkende activiteiten.
 
Matig intensief:

  • ••Wandelen
  • ••Fietsen
  • ••Rustig zwemmen
  • ••Hond uitlaten
  • ••Ramen lappen
  • Roeien
  • ••Badminton
  • Traplopen (langzaam)

Andere tips om je cholesterol te verlagen

Tip 1: niet roken

Roken verlaagt het gezonde cholesterol in je lichaam. Wanneer je stopt met roken, verhoogt dat gehalte weer.

Tip 2: matig met alcohol

Over de invloed van alcohol op het cholesterolgehalte doen wisselende verhalen de ronde. Een rondje Google levert meerdere sites op die beweren dat dagelijks een paar glazen alcohol geen kwaad kunnen als je een hoog cholesterolgehalte hebt. Sterker nog: het zou zelfs gunstig zijn voor de cholesterolwaarden. Fijn nieuws voor de liefhebbers van alcohol zou je denken, maar helaas voor hen is de realiteit ingewikkelder.

Tip 3: gezonde voeding

Door gezond te eten kun je je cholesterol verlagen. Kijk daarbij vooral naar het volgende:

  • Eet vooral onverzadigd vet
  • Eet 2 stuks fruit en 250 gram groente per dag
  • Eet minstens één keer per week vette vis (in vis zitten gezonde vetten)
  • Eet vezelrijke producten (vooral volkoren producten)
  • Zet vaker peulvruchten op het menu

Plantensterolen helpen het cholesterol verlagen

In die peulvruchten zitten naast vezels ook plantensterolen. Hiervan is wetenschappelijk bewezen dat dagelijkse consumptie helpt je cholesterolgehalte te verlagen.  Deze stof komt van nature dus voor in bonen, maar ook in granen en noten. Daarnaast worden ze toegevoegd aan bepaalde voedingsmiddelen, zoals sommige margarines.

Auteur 
Bron 
  • Nederlandse Hartstichting
  • Voedingscentrum