Hoe goede cholesterol verhogen?

Getty Images

Bij mij is een te laag goede cholesterol opgemerkt. Mijn vraag is nu: hoe verhoog ik mijn goede cholesterol? Wat moet ik wel en juist niet eten en drinken?

Wim

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige:

HDL (Hoge Dichtheid Lipoproteïne) is het gunstige cholesterol. Je kunt dit gehalte verhogen door (indien je dit doet) te stoppen met roken. Ook raad ik je aan voldoende te bewegen. Daarnaast kun je verzadigde vetten beter laten staan en kiezen voor onverzadigde vetten. Dus olie, in plaats van roomboter.

Probeer:

  • Minder verzadigd vet te eten en verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet.
  • Twee ons groente en twee stuks fruit per dag te nemen.
  • Veel vezelrijke (volkoren) producten te eten.
  • Twee keer per week vis op het menu te zetten, waarvan tenminste één keer vette vis.

Matig gebruik van alcohol (maximaal twee glazen per dag voor mannen en één glas voor vrouwen) is gunstig voor het HDL. Bij meer glazen alcohol is het positieve effect verdwenen en kan alcohol zelfs een nadelige invloed hebben op het hart en de bloedvaten.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is een voedingsdeskundige met jarenlange ervaring in voedingsvoorlichting. Ze weet veel over vitamines en mineralen, want ze is coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Daarnaast gaat haar moederhart sneller kloppen als het om kindervoeding gaat.