Is koffie slecht voor je cholesterol?

En 7 andere weetjes over cholesterol

Getty Images

Een gezond cholesterolgehalte van je bloed is belangrijk voor het gezond houden van je hart en je bloedvaten. Over wat dan goed is voor je cholesterolgehalte doen veel verhalen de ronde. Sommige voedingsmiddelen hebben inderdaad invloed op het cholesterol in je bloed. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

1. Koffie en cholesterol

In koffiebonen zit een cholesterolverhogende stof: cafestol. Deze stof komt in je kopje koffie terecht als je ongefilterde koffie drinkt, bijvoorbeeld koffie uit espressoapparaten. Drink hiervan niet meer dan 2-3 kopjes per dag. Een papieren filter houdt cafestol tegen. Koffie gezet op de ouderwetse filtermanier, uit koffiepads of van oploskoffie verhogen je cholesterol daarom niet.

2. Olijfolie en cholesterol

Niet bang zijn voor vet! Zeker niet voor onverzadigde vetten zoals in olijfolie. Want gezonde onverzadigde vetten dragen bij aan het verlagen van je cholesterol. Gezonde onverzadigde vetten vind je niet alleen in plantaardige olie maar ook in noten, zaden, avocado’s, (dieet)halvarine en margarine en in vette vis.

3. Vis en cholesterol

Vis, en dan vooral de vette soorten, bevat speciale omega-3 vetzuren. Die omega-3 vetzuren hebben op zich geen invloed op het cholesterolgehalte in je bloed. Maar ze zijn wel goed voor je hart en bloedvaten in het algemeen. Je krijgt genoeg visvetzuren binnen als je elke week een keer vette vis eet als zalm, makreel, sardines of haring.

4. Eieren en cholesterol

Eieren staan bekend als cholesterolbommetjes. Dat klopt wel, er zit veel cholesterol in een ei, maar cholesterol in voeding heeft bijna geen invloed op het cholesterolgehalte in je bloed. Je lichaam maakt het meeste cholesterol namelijk zelf aan uit verzadigd vet in je voeding. Je kunt dus gewoon eieren blijven eten. Overigens zit er ook veel cholesterol in orgaanvlees zoals lever.

5. Vlees en cholesterol

Het is slim om met name vette vleessoorten te minderen. Het vet in vlees is vooral het ongezondere verzadigde vet. En verzadigde vetten zijn minder gunstig voor het cholesterolgehalte van je bloed. Je vindt verzadigd vet ook in gebak en snacks.

6. Havermout en cholesterol

Met name volkorengranen zijn gunstig voor je cholesterol. De vezels in de volkorengranen helpen je slechte LDL-cholesterol te verlagen. Havermout spant de kroon. Het is extra goed voor je cholesterol. Het bevat namelijk speciale vezels: betaglucanen. Deze helpen een hoog cholesterol te verlagen. Neem daarom regelmatig havermout als pap, in de muesli of in een drinkontbijt. Havermoutpannenkoeken zijn ook lekker.

7. Yoghurt en cholesterol

Yoghurt of andere zuivelproducten zijn niet positief of negatief voor het cholesterolgehalte in je bloed. De Gezondheidsraad raadt dagelijks twee porties zuivel waaronder melk en yoghurt aan omdat het bijdraagt aan een gezonde voeding. Met name yoghurt beschermt tegen diabetes. Het maakt daarbij niet uit of je voor volle of magere yoghurt kiest.

8. Overgewicht en cholesterol

Overgewicht is geen voedingsmiddel maar een feit is dat hoe hoger je gewicht is, hoe groter je kans op hart- en vaatziekten. Overgewicht verhoogt namelijk je cholesterolgehalte én je bloeddruk. Deze risicofactoren versterken elkaar bovendien. Als je afvalt, daalt niet alleen je gewicht, maar ook je bloeddruk en cholesterolgehalte worden lager.

Auteur 
  • Mary Stottelaar
Bron 
  • Voedingscentrum
  • Gezondheidsraad
  • Hartstichting