Kun je mineola’s met statines combineren?

Getty Images

Ik slik cholesterolverlagers. Ik weet dat grapefruits de werking ervan verminderen. Nu hoor ik dat ook mineola's beter niet gecombineerd kunnen worden. Klopt dat? 

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Nee. Geneesmiddelen worden afgebroken door enzymen die met name in de lever worden gemaakt. Grapefruit bevat furanocumarines: stoffen die de werking remmen van een enzym dat veel geneesmiddelen afbreekt. Het combineren van grapefruit met een statine (cholesterolremmer) leidt daardoor tot een sterkere werking van het geneesmiddel. Bij simvastatine is het de vraag of dat erg is, want hoe lager je cholesterol hoe beter, tenzij je er bijwerkingen als spierpijn van krijgt. Geadviseerd wordt om niet meer dan één glas grapefruitsap per dag te drinken als je simvastatine gebruikt. Bij andere, riskantere geneesmiddelen is het wel iets om aan te denken, maar de apotheker zet dat eigenlijk altijd op het doosje. Omdat mineola’s familie zijn van de grapefruit, is onderzocht of ze veel van die furanocumarines bevatten. Dat bleek juist niet het geval.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.

Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.