9 op de 10 patiënten houden klachten na ziekenhuisopname voor covid-19

ic-corona-zorg
Getty Images

Ruim 90 procent van de patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen voor covid-19 heeft een jaar later nog klachten. Revalidatie werkt goed voor het lichamelijk herstel, maar met name zware vermoeidheid en cognitieve klachten blijven aanwezig. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, Rijndam Revalidatie en zorginstelling Laurens.

Uit het onderzoek blijkt dat 92 procent van de deelnemende ex-patiënten een jaar na opname in het ziekenhuis nog last had van klachten. Vooral klachten als pijn, kortademigheid, hevige vermoeidheid en geheugen- en concentratieproblemen werden veel genoemd.

Vrijwel geen verbetering

"Wat opvalt is dat er vrijwel geen verbetering zit in de klachten. Het zijn aanhoudende klachten die veel impact hebben op de kwaliteit van leven en kennelijk niet goed reageren op het huidige behandelaanbod", zegt onderzoeksleider en longarts Merel Hellemons van het Erasmus MC.

De klachten lijken volgens haar specifiek voor covid-19. "We zien dit niet in deze mate na opname vanwege een griepinfectie. Het is evenmin toe te schrijven aan post-IC-syndroom, want er is geen verschil tussen patiënten die op de intensive care hebben gelegen en patiënten die op de verpleegafdeling hebben gelegen."

Revalidatie

Revalidatie helpt om lichamelijk te herstellen, stelt onderzoeksleider en bewegingswetenschapper Rita van den Berg-Emons van de afdeling Revalidatiegeneeskunde van het Erasmus MC. De revaliderende patiënten knapten goed op wat betreft spierkracht, conditie en hun vermogen om te bewegen in de omgeving. De effecten op het vlak van vermoeidheid en cognitieve klachten zijn minder gunstig.

Langetermijneffecten van covid-19 onderschat

De resultaten bevestigen volgens de onderzoekers de omvang van het maatschappelijke probleem dat corona is. "De langetermijneffecten van covid-19 worden onderschat. Revalidatie helpt op lichamelijk vlak, maar de andere aanhoudende klachten zorgen ervoor dat mensen hun dagelijkse leven niet meer kunnen oppakken. Denk bijvoorbeeld aan terugkeren op de werkvloer: dat lukt lang niet altijd", aldus Hellemons.

Hellemons en Van den Berg-Emons onderschrijven daarom de roep om meer onderzoek naar de oorzaak, preventie en behandeling van de langdurige klachten, die ook wel long covid of post-covid-syndroom worden genoemd.

Auteur 
Bron 
  • Erasmus MC