Ben ik immuun na corona?

Je kunt opnieuw besmet raken met het coronavirus

Getty Images

Als je ziek bent geweest door corona, ben je daarna beschermd tegen nieuwe besmetting. Toch? Helaas blijkt dat lang niet altijd zo te zijn. De nieuwste Nederlandse cijfers laten zien dat 13 procent van de mensen die nu besmet zijn met omikron al eerder corona had.

Het OMT-advies van 24 januari laat de nieuwste cijfers zien. "Het aantal mensen met een herinfectie – personen die opnieuw besmet raken twee maanden of langer na de vorige besmetting – was afgelopen kalenderweek vergelijkbaar met de week ervoor (12 procent vs. 13 procent), maar meer dan vier keer hoger dan in de periode waarin de deltavariant domineerde." Je kunt dus best opnieuw corona krijgen. Die kans is groter dan toen de deltavariant nog rondging in Nederland.

De Britse Guardian laat zien dat in Groot-Brittanië maar liefst tweederde van de mensen met omikron eerder corona heeft gehad. De Belgische krant De Standaard haalt een Deense expert aan, die vermoedt dat het komt door een nieuwe versie van de omikron-variant. In plaats van BA.1 is er nu BA.2 die opnieuw ziek zou maken. Van Dissel gaf aan dat BA.2 nu ook in Nederland gezien is.

Vaccinatie

De cijfers borduren voort op de voorlopige resultaten die Neil Ferguson van het Imperial College Londen voor de kerst had laten zien. Als je omikron hebt gehad, ben je slechts 19 procent beschermd tegen een nieuwe infectie. Ook vaccinatie beschermt veel minder tegen omikron dan tegen delta. In vier maanden na vaccinatie daalt de bescherming tot bijna 0. Een booster krikt dit weer op naar 55 tot 80 procent.

Minder ziekenhuisopnames

Gelukkig is er ook goed nieuws te melden, want omikron maakt echt minder ziek dan delta. Het OMT-advies laat dat zien. De ziekenhuisopnames vanwege covid dalen nog steeds, al vlakt de daling momenteel wel af. Binnenkort zal het OMT laten zien hoe effectief de vaccins zijn tegen infectie en ziekenhuisopname door specifiek de omikron-variant in Nederland. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen meldde nu al op haar website, na analyse door de Europese EMA, dat vaccinatie helpt tegen ernstig ziek worden en ziekenhuisopname.

Infectie of vaccinatie?

De vraag blijft, wat beschermt beter: een infectie of vaccinatie? Wetenschappers kunnen deze vraag nu nog niet goed beantwoorden, laat de Volkskrant zien. Het ene onderzoek wijst op meer herbesmettingen bij genezen mensen, het ander meer bij gevaccineerde mensen. Vooral als een nieuwe variant opduikt, lijkt een eerdere infectie beter te zijn. Je hebt immers afweer opgebouwd tegen het hele virus, en niet alleen de stukjes van het uitsteekseleiwit die in het vaccin zijn verwerkt. Maar of dat echt zo werkt, moet je toch aantonen met cijfers bij grote groepen mensen en zo ver is het nog niet.

Auteur