'Coronacrisis kan leiden tot angst en depressie'

depressie
Getty Images

De coronacrisis kan psychologische gevolgen hebben als angst en depressie, denken neurowetenschappers van het Radboudumc. Uit internationaal onderzoek moet blijken wat de precieze impact op ons gemoedstoestand is.

De zogenaamde DynaMORE-studie wordt uitgevoerd in 21 Europese landen, China, Amerika en Israël. Het doel van de studie is psychologische gevolgen in beeld brengen van alle volwassenen die thuis of op het werk de gevolgen van de pandemie ervaren. De onderzoekers verwachten dat met name de thuisisolatie kan leiden tot psychische nood.

Volgens neurowetenschapper Judith van Leeuwen kunnen de meeste mensen normaal gesproken terugvallen op hun familie en vrienden voor een positieve kijk op de situatie, waardering en een gevoel van veiligheid. Nu zijn zij op zichzelf aangewezen. Van Leeuwen maakt vanuit het Radboudumc en het Donders Instituut in Nijmegen deel uit van het onderzoeksconsortium, dat door de EU wordt gefinancierd.

DynaMORE-vragenlijst

De vragenlijst van DynaMORE is inmiddels al door tienduizend mensen ingevuld, onder wie bijna vijfhonderd Nederlanders, en blijft de komende weken nog online staan. "We hopen dat zoveel mogelijk mensen meedoen, zodat we beter zicht hebben welke bevolkingsgroep er extra zorg nodig heeft."

Zij benadrukt dat mensen niet moeten wachten met het zoeken van hulp bij een zwaar gemoed. "Zoek naar alternatieven zoals Facetime, Skype of Zoom om toch dat sociale contact te behouden", aldus Van Leeuwen in het Algemeen Dagblad.

Heb je last van psychische klachten in tijden van het coronavirus? Bij MIND kun je terecht voor steun, advies en hulp.

Praten over depressie met je naasten kan helpen. Kijk op 113.nl/depressie voor informatie en hulp bij depressie.

Lees hier meer over het coronavirus.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • ad.nl