woensdag, 3 maart 2021

Coronapatiënten met milde klachten herstellen moeizamer

Coronapatiënten met mildere klachten die niet opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis, lijken moeizamer te herstellen dan opgenomen patiënten. Dat blijkt uit een enquête onder longartsen in Nederland, meldt NOS.nl.

"We zijn verrast door het hoge aantal patiënten dat nu met klachten bij ons komt", vertelt Leon van den Toorn, voorzitter van de longartsenvereniging. Deze patiënten zijn niet opgenomen geweest, maar worden nu doorverwezen door huisartsen door aanhoudende klachten. In eerste instantie leken ze te herstellen, maar vervolgens kwamen ze weer terug of werden zelfs erger.

Er is nog veel onduidelijk over wat het coronavirus aanricht in het lichaam op lange termijn. Om de bevindingen van longartsen te bundelen hield de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) een enquête waar ongeveer 100 artsen op reageerden.

Bijna alle patiënten klagen over aanhoudend moeizaam ademen en slecht inspanningsvermogen, aldus Van der Toorn tegen de NOS. "Terwijl de afwijkingen op de longfoto's vrij gering zijn". Meer onderzoek moet duidelijk maken hoe dit kan.

Een mogelijkheid zou zijn dat het afweersysteem bij een 'mild' ziekteverloop minder wordt aangezwengeld. Hierdoor komen er minder antistoffen vrij en is het herstel trager. Een test voor antistoffen is dan ook vaak negatief bij deze patiënten.

Bron(nen):
  • nos.nl